Планетариум бе открит в Кърджалийската астрономическа обсерватория „Славей Златев“

Изображение 1 от 4

    Планетариум, възпроизвеждащ картина и звук по съвременна технология, бе открит в Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали. Придобивката е част от проект на Министерството на образованието и науката - за достъп до съвременна образователна среда, съфинансиран от община Кърджали. 

    „Днес няма да говорим за близо 60-годишнината от историята на астрономическите познания в града и региона ни. Днес няма да говорим за космическите проекти „Вега" и „Фобос" и половинвековната школа по астрономия на Белите брези. Само ще споменем имената на двама ученици, донесли на Кърджали медали от международните олимпиади по физика и астрономия – Джелил Руфат и Атанас Митрев. Това, което днес ще открием, е плод на тригодишна работа на екипа на обсерваторията и на общинска администрация“, каза пред присъстващите директорът на астрономическата обсерватория Агоп Узунбохосян. Той подчерта, че планетариумът е тайнство и приказка, защото чрез него влизаме в тайните на обитаваната от нас Вселена, и е приказка, защото е съпроводено с много светлина и звукови ефекти. И припомни, че първата демонстрационна проекция след монтирането му е направена пред децата от българското училище в Одрин.

    Директорът на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН проф. Евгени Семков подчерта значимостта на Кърджалийската обсерватория, утвърдила се през последните няколко десетилетия като един от водещите центрове за обучение и популяризиране на астрономията у нас. „Вие успявате да поддържате жив интереса към науката сред младите хора и да разкривате красотата на познанието в българската общественост. С новия планетариум ще бъдат допълнително разширени възможностите на ученици и студенти, ще се стимулира интереса на гражданите към астрономията“, каза проф. Семков.

    Сред гостите на откриването бяха представители на фирмата доставила и изградила новата придобивка, областният управител Никола Чанев, кметът на града Ерол Мюмюн, началникът на Регионалното управление по образование Ангелина Костова, които също поздравиха директора на обсерваторията с новата придобивка. Присъстваха също доц. Петко Недялков от катедра  „Астрономия" във Факултета по физика при СУ, председателят на Съвета на директорите на обсерваториите и планетариумите в България – Снежина Димитрова, заместник-кметът на Кърджали Веселина Тихомирова, директори на институции и училища.

    Съвременната аудиовизуална система включва 7-метров купол, изграден в една от залите на астрономическата обсверватория, без да се нарушава целостта на сградата. Тя ще служи за нагледна образователна дейност без значение от метеорологичните условия.

    Сградата на Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали е открита през 1978г. Тя носи името на кърджалиеца, учредил през 1966 г. Младежки астрономически клуб, тогава втори в страната. Само няколко месеца след създаването на Клуба – в края на септември същата година, изпълнителният комитет на Окръжен народен съвет – Кърджали решава в родопския град да бъде създадена Народна астрономическа обсерватория с една щатна бройка. Отделя и бюджетни средства в размер на 3000 лв. Идеята да има обсерватория в град Кърджали получава подкрепата на научната общност във Физическия факултет и катедра „Астрономия“. Десетилетия по-късно тя продължава да развива своята научна дейност сред ученици, студенти и научната общност.

    БТА

    Снимки:еТВ

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини