На нови избори, ако утре до 12 часа ПП-ДБ не заявят желание да споделят властта

Ако до 12 часа в понеделник ПП-ДБ имат желание да споделят властта, тогава може да говорим. Ако ли не, връщаме мандата и правителство с този мандат няма да има. Това каза Мария Габриел от преговорният екип на ГЕРБ на извънреден брифинг.

"Още след първия кръг преговори стана ясно, че с ПП-ДБ имаме общи точки, но и различия. България има нужда от стабилност, но тя трябва да се гради на общи принципи и споделена отговорност - пълен мандат, ясни приоритети, равнопоставеност в управлението. Спорове за регулатори, съдебна реформа, борба с корупцията ние нямаме. Имаме фундаментални различия в това ГЕРБ да бъде пълноправен партньор. За нас спорът е, че първата политическа партия (ГЕРБ) трябва да бъде равнопоставена в управлението", заяви тя.

"Днес предложихме да бъде гласуван съставът на сегашното правителство само с ротация на премиера и на вицепремиера, да има възможност за смяна на министри - това беше категорично отхвърлено. Затова на този етап ние оставаме твърди в линията ни за управлението на страната. Ще върна празен мандат", категорична бе Габриел.

В преговорния екип на ГЕРБ, обявен от лидера на партията Бойко Борисов, са вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян, заместник-председатели на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Извънредният брифинг в централата на ГЕРБ-СДС се случва часове преди президентът Румен Радев да връчи на ГЕРБ-СДС мандата за съставяне на правителство.
 

Източник: Дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини