Киев ще получи до месеци първите партиди от 800 хил. снаряда, намерени от Чехия

Сражаващите се с руските сили украински войски ще започнат да получават артилерийски снаряди като част от ръководена от Чехия инициатива за увеличаване на доставките най-късно до юни, каза високопоставен чешки служител в сряда.

„Първите доставки от така наречената „чешка инициатива за боеприпаси“ могат да се очакват в Украйна най-късно през юни“, каза за „Ройтерс“ съветникът по националната сигурност Томаш Пояр.

Чешкото потвърждение на хронологията следва коментар за очакваната доставка на боеприпаси в „обозримо бъдеще“ от първия дипломат на Киев по-рано в сряда.

Прага откри 800 хил. артилерийски снаряда в трети страни по-рано тази година, за да ги достави на Украйна и казва, че е събрала достатъчно финансиране от съюзниците, за да закупи първата партида от 300 хил. на 8 март. „Тази седмица ще се свържем с нашите чешки колеги, когато те ще представят подробен план за доставка за това как това ще работи“, каза външният министър Дмитро Кулеба на пресконференция в Киев.

Доставката на снарядите по инициативата ще бъде разсрочена през годината и първоначалните доставки „няма да отнемат много месеци“, каза той. Работи се за осигуряване на финансиране за други подобни инициативи, добави той.


„Чешката инициатива е страхотна, но далеч не е достатъчна, каза Кулеба. „Ако освен чешката инициатива, тази година бъдат реализирани още две инициативи... руските войски в Украйна ще се сблъскат с по-сериозни проблеми на фронтовата линия."


Киев разчита в голяма степен на западната военна помощ по време на пълномащабната война, започната от Русия през февруари 2022 г. Но голям нов пакет от военна помощ на САЩ е задържан с месеци в Конгреса, изправен пред съпротивата на републиканците.


Украинският министър на отбраната Рустем Умеров каза по-рано тази година, че „снарядният глад“ е голям проблем за украинските сили, тъй като международните партньори се надпреварват да увеличат производството, докато Русия напредва на изток.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини