Партиите зад правителството засега не обявиха разбирателство за управление

Първият ден от консултациите на президента Румен Радев преди връчването на мандат за съставяне на правителство не показа да се е стигнало до разбирателство между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България". Двете формации проведоха многочасови преговори през почивните дни, определиха ги като конструктивни, но и демонстрираха, че имат различия.

ДПС, която участва неформално във властта и решенията в управляващата конструкция се съобразяват с нея, не изключи напълно възможността да се намери друга формула за властта, извън сегашната между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България". Лидерите в ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски отсъстваха от консултациите с държавния глава, макар и двамата формално да са начело на парламентарните си групи.

В отсъствието на лидера на партията и парламентарната група Бойко Борисов ГЕРБ поиска от президента Румен Радев повече време за преговори с "Продължаваме промяната - Демократична България". Държавният глава попита и двете водещи политически сили за готовността да връчи мандата за съставяне на правителство. Коалицията зад премиера в оставка Николай Денков не поиска допълнително време и остави решението на президента.

Въпросът е важен, защото след края на консултациите Румен Радев трябва да връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-многочислената политическа сила в Народното събрание - ГЕРБ-СДС.

В Конституцията няма изрично упоменат срок за това, но веднъж даден на кандидата за премиер (Мария Габриел), той има седем дни да го върне неизпълнен или с предложение за структура и състав на Министерския съвет.

В отсъствието на съпредседателя Делян Пеевски ДПС пък обяви пред Радев, че може да се намери различна от досегашната формула за управление, макар и това да е много трудно. Утре (12 март) разговорите на Румен Радев продължават с "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

Премиерът в оставка Николай Денков посочи, че, ако не се избере правителство с първия мандат, най-вероятно се върви към нови предсрочни избори.

Темпото на процедурата по връчването на мандатите е важно, защото, ако ще има отново гласуване за Народно събрание и то е заедно с вота за Европейски парламент (очакван за 9 юни), трябва да има развръзка до 9 април. По Конституция между назначаването на служебно правителство и предсрочните избори трябва да има два месеца.

След консултациите при президента Румен Радев представителите на ДПС отказаха да отговарят на въпросите на медиите, очакващи ги пред сградата на институцията. Срещата на президента с ДПС продължи най-кратко в сравнение с тези с ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" - около 45 минути.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини