Задава се „ИИ-цунами“ от хакерски атаки – как да се защитим

Експерти по киберсигурност споделиха няколко важни съвета, които ще ви помогнат да защитите данните и парите си от генеративния изкуствен интелект. В ново интервю за Techopedia легендата в областта на сигурността Франк Абигнейл предлага някои съвети за защита на потребителите на интернет и смартфони.

Абигнейл е човекът, на когото е базиран филмът на Стивън Спилбърг „Хвани ме, ако можеш“. Сюжетът на филма представя Абигнейл който още преди 19-ия си рожден ден успешно открадва милиони долари, преструвайки се на самолетен пилот, доктор, адвокат и прокурор. 

Съветите са актуални, тъй като киберсигурността продължава да се влошава всяка година. Очаква се до 2025 година киберпрестъпленията да възлязат на 10,5 трилиона долара.

„Технологиите раждат престъпления. Винаги е имало и винаги ще има. ИИ ще предизвика цунами от проблеми заради способността на престъпниците да извършват всякакви видове престъпления и измами.“, казва Абигнейл в интервюто.

Генеративният изкуствен интелект ще изиграе особено важна роля в това да се затрудни определянето на това кой е от другата страна чрез deepfake-овете. Те представляват са синтетични медии, генерирани от изкуствен интелект с помощта на нечие подобие.

Използвайки deepfake технологията, киберпрестъпниците могат да създават фалшиви снимки, видеоклипове и аудиосъдържание, които изглеждат като от/на жертвата. Този метод се използва за кражба на пари от жертвите чрез техники за социално инженерство като фишинг.

„Няма и никога няма да има технология, включително ИИ, която да може да победи социалното инженерство. То може да бъде победено само чрез образование. Трябва да научите хората да разпознават кога са обект на социално инженерство.“, казва Абигнейл.

Как да разпознаете фишинг?

Фишингът е измама, при която нападателите подвеждат хората да разкрият своя лична чувствителна информация. Обикновено целта на измамника е да открадне банковата информация, самоличността или паролите на потребителя. Фишинг измамите обикновено се извършват чрез имейл или SMS-и.

Някои от най-големите индикатори за фишинг измама са подозрителни линкове от непознат имейл адрес, усещане за спешни действия или заплахи в съобщението, както и лош правопис и граматика.

Как да останете в безопасност?

Един от най-сигурните начини да останете в безопасност е да използвате Passkey или т.нар. ключ за достъп.

Passkeys са цифрови идентификационни данни, свързани с потребителски акаунт и уебсайт или приложение. Те позволяват на потребителите да се удостоверяват, без да се налага да въвеждате потребителско име или парола.

„Днес всяко устройство разполага с технологията passkey. Това в крайна сметка ще премахне потребителските имена и паролите. Това отдавна трябваше да се случи.“, споделя Абигнейл.

Passkeys са налични както за iPhone, така и за Android, като предлагат алтернатива на опасните пароли.

Още съвети

По-долу сме споделяме някои съвети от Techopedia за това как може да се защитите допълнително.

Преглеждайте редовно онлайн акаунтите и данните си, и изтривайте или деактивирайте всички акаунти, които вече не използвате или не са ви необходими.

Проверете дали данните ви са били изложени на риск, като използвате онлайн инструменти, като например Have I Been Pwned.

Освен всичко това, считайте всеки линк в съобщения до вас за злонамерен или заредена със зловреден софтуер, докато не се докаже обратното. Винаги проверявайте самоличността на подателя и автентичността на съобщението, преди да отговорите или да предприемете каквото и да било действие.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини