Байдън: Демокрацията е застрашена и в САЩ, и по света

Демокрацията е застрашена и в САЩ, и по света. Такова послание отправи американският президент Джо Байдън при при традиционното си реч за състоянието на Съюза пред Камарата на представителите и членове на щатския Сенат.

Като заплаха за демокрацията в Европа Байдън определи войната на Владимир Путин в Украйна.

„Путин няма да спре с Украйна. Но Украйна може да спре Путин, ако ги подкрепяме и им дадем оръжията, с които да се защитят“, заяви щатският президент.

Той посочи, че в Украйна няма американски войници и няма и да има. Байдън отново разкритикува блокирането на милиардната помощ за Украйна от републиканците, които обещават подкрепа само срещу засилени охранителни мерки по мексиканската граница.

Очаквано Байдън разкритикува основния си претендент за президентския пост на изборите през есента Доналд Тръмп.

„Не беше толкова отдавна, когато президентът Роналд Рейгън каза: „Г-н Горбачов, разрушете тази стена“ (Берлинската стена б.р.). А сега моят предшественик, бивш президент републиканец, казва на Путин: „Прави каквото искаш“, каза Байдън.

Той допълни, че САЩ са сред страните основателки на НАТО, а Алиансът е по-силен отвсякога след приемането на Финландия и на Швеция.

Байдън напомни и опитът за щурм на Капитолия след последните президентски избори, които той спечели срещу Тръмп. Държавният глава обяви събитието за най-голямата заплаха за американската демокрация от Гражданската война насам, но заяви, че опитите да се спре мирното предаване на властта са били провалени.

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини