Сняг, дъжд, градушка, силен вятър и 7-метрови вълни в Испания

Обилен снеговалеж, силна градушки, ураганен вятър и 7-метрови вълни. Това е картината в Испания през първия уикенд на месец март. Необичайното за Иберийския полуостров време накара властите в Мадрид да активират Плана за действие при извънредни ситуации.

Според метеоролозите причината за тези климатични аномалии е преминаването на Атлантически фронт над полуострова, който оставя след себе си обилни валежи под формата на сняг и градушка. Завръщането на зимата бе посрещнато добре от децата, но създаде много главоболия на възрастните. Заради обилния снеговалеж са затворени за движение десетки пътища в Мадрид, Астурия, Арагон и Кастилия и Леон. 

В планинските региони е задължително използването на вериги. 

В Мадрид силна градушка предизвика верижна катастрофа, при която загина един човек, а други четирима са ранени, един от които с опасност за живота. Заради силния вятър бяха затворени 9 парка, сред които и Ел Ретиро. Гражданската гвардия успя да спаси трима алпинисти в град Бохойо, в Авила, след като са поискали помощ, тъй като на хижата, в която са възнамерявали да прекарат нощта, се срутил покрива. 

Въпреки риска от хипотермия, при пристигането на агентите планинарите не се нуждаели от допълнителна медицинска помощ. В Ла Коруня част от къща се срути, а девет от реките в общината излязоха извън коритото си. Наводнения има и в Навара, Ла Риоха и Арагон. 

Вятърът по крайбрежието достигна 80 километра в час, а вълните седем метра височина. Властите призоваха гражданите да избягват да излизат от домовете си и да използват колите си само е крайно необходимо.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини