Баба Марта донесе в „Славейков“ радост, празник и гости

„Хей, свърши се тази зима! Слънцето показа се навред. Иде, иде гостенка голяма – нашата любима Баба Марта“, с тези думи славейковските внучета на добрата баба влязоха във всяка стая и закичиха с мартеници всяко дете от начален етап на обучение. Ритуалът бе организиран от учителя Филип Синапов, а Баба Марта и нейната внучка носеха автентични родопски носии. Предварително бе обявен конкурс за най-красиво изработена мартеничка или мартенична композиция, в който участваха над 100 уникални собственоръчно изработени произведения от най-малките възпитаници на голямото училище.

Най-добрите бяха наградени на тържеството в двора на СУ „П. Р. Славейков“, където всеки желаещ малък и голям юнак прескочи огъня за здраве. Традицията на прескачането на огъня за гонене на злите сили е една от строго спазваните славейковски празнични емоции. На сцената песничка за Баба Марта изпяха малчуганите от вокалната група на Златка Атанасова, а новосъздаденият танцов състав гимназисти с ръководител Лора Колева изигра традиционни родопски хора. Дълго след края на прескачането на огъня дворът на „Славейков“ се огласяше от народна музика и всеки се включи в хорото.

Баба Марта и нейните внуци от сутринта закичват славейковци. Започнаха рано-рано с директора Милко Багдасаров и неговите заместници. Продължиха с учители и ученици в училището за шампиони. Посетиха градоначалника Ерол Мюмюн и областния управител Никола Чанев в кабинетите им, закичиха им мартеници, наречени за здраве.

В маратона на Баба Марта и малките й помагачи бяха включени посещения в 28-те паралелки на начален етап.

Освен това в актовата зала те поздравиха с празника гостите на СУ „Петко Рачов Славейков“ от кърджалийския клуб „Ахридос“ с председател Елена Топалова и техните приятели от Хасково – всички представители на учителската професия, дошли да се срещнат в Кърджали на славейковска територия и да си поговорят за успехите и проблемите в съвременното българско образование. Посрещна ги топло директорът Милко Багдасаров и ръководството на Ученическия парламент.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини