Скоро ще има антибебе за мъже

Британски двойки участват в опити за разработване на контрацептивна инжекция, коята да се прилага на мъжете и да е толкова ефикасна, колкото противозачатъчните хапчета, съобщи "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Шестдесет двойки от Манчестър и двадесет от Единбург са част от световно изследване, което при успех според лекарите ще освободи жените от бремето на семейното планиране и ще позволи на партньорите им да споделят отговорността в това отношение. Много жени смятат, че е дошъл ред на мъжете да се погрижат за семейното планиране, посочва проф.Ричард Андерсън от Университета в Единбург, който оглавява двугодишните изследвания.

Новината за противозъчатъчна инжекция за мъже ще бъде приветствана и от тези жени, които се притесняват, че противозачатъчните средства имат отношение към рака на гърдата и фаталните тромби, смятат лекарите. Противозачатъчното, което ще бъде прилагано под формата на две инжекции на всеки два месеца, ще мами мозъка да спира производството на сперма. То съдържа хормоните тестостерон и прогестерон, а когато мозъкът ги разпознае, той намалява нивото на други хормони, които контролират производството на сперма. Лекарите твърдят, че инжекцията е ефикасна в 99 на сто от случаите и количеството сперма се възвръща до нормалните си нива, веднага щом спре прилагането на инжекциите.

Проф.Андерсън смята, че инжекцията ще бъде еднакво популярна и сред двата пола. Проучвания сочат, че много мъже биха приветствали притовозачатъчна инжекция или хапче, което да им дава възможност да предотвратяват нежелани бремености. Тъй като инжекцията няма да предпазва от болести, предавани по полов път, то по-вероятно е тя да бъде предпочитана от тези двойки, които имат сериозна връзка. Не се очакват странични ефекти вследствие употребата на инжекцията, въпреки че някои мъже може да изпитат горещи вълни, промени в настроението или да получат акне.

Единственият недостатък според специалистите е, че положителният резултат от новия метод срещу забременяване, ще зависи от това дали мъжете редовно ще посещават личния си лекар. Жените от своя страна ще трябва да им гласуват пълно доверие. Експерти твърдят, че до пет години противозачатъчната инжекция ще бъде на пазара.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини