Баба Марта дойде, инфлацията удари мартениците, цените двойни

Изображение 1 от 5

    Баба Марта дойде в Кърджали днес заедно с инфлацията. Цените на мартениците са двойни в сравнение с миналата година. Най-обикновена,сплетена от червен и бял конец вече е 20 стотинки за брой. Ръчно изработените удариха тавана. Въпреки това, на импровизирания базар в центъра на града е оживено. Разнообразието на предлагани мартеници е без прецедент. Освен класическите мартеници има и много сувенири на мартенска тема. Предлагат се кукли на Баба Марта, големи Мартенски булки, дори саксии с мартенски символи. Купуват се много за дома и офиса.

     Голям е напливът на кърджалийци, които купуват за чужбина. За Турция се търсят такива мартеници,които са със цветовете на трикольора. Обикновено се пазарува за цялата рода зад граница. Оборотите са големи, разказва чакаларовка, която от години изработва мартеници, продължавайки традициите на родното си родопско село.

     Тенденцията е ръчно изработените от естествени материали мартеници да са най-търсени. В най-големи количества се купуват класическите червено-бели Пижо и Пенда.

    Текст и снимки:Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини