Доброволците от БМЧК с изяви в Деня на розовата фланелка в Кърджалийско

Днес 28.02.2024 отбелязваме Световният ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“. Тя символизира неприемането на тормоза и насилието в училище. Жертвите на тормоз в училище стават момчета и момичета, независимо от тяхната възраст.  Под мотото „НЕ на тормоза в училище, но не само за ден!“ добротворците на БМЧК - Кърджали от Ардино, Джебел, Момчилград, Кърджали и Черноочене изразиха своята позиция и съпричастност към учениците и деца подложени на тормоз.

Старт на инициативите дадоха  доброволците от клуб „От сърце“ към СУ „Васил Левски“, гр. Ардино, които посетиха Общински детски комплекс и съвместно с деца от първи до четвърти клас изработиха „Табло против тормоза“. Проведоха беседа по темата, обсъдиха проблемите за тормоза в училище, за необходимостта да бъдем съпричастни и да не си затваряме очите, когато някой е подложен на насилие и унижение.

Доброволците на клуб „Вяра“ към Духовно училище Момчилград посетиха своите приятели от ОУ “Петър Берон”. Закичиха децата от шести и седми клас с розови фланелки, представиха им презентация по темата и обсъдиха темата свързана с тормоза в училище.

На днешния ден се основа и 13ти клуб на БМЧК Кърджали в СУ „Никола Йонков Вапцаров“, гр. Момчилград. Новооткритият клуб „Любов“ проведе своята първа инициатива. Младежите бяха облечени в розово и съвместно със свои съученици от 1ви до 12ти клас изработиха табло с послания, което бе оставено на видно място в учебното заведение.

Инициативите продължиха  в Джебел, където доброволците на БМЧК от клуб „Да имаш голямо сърце не тежи“ към ПГ Руска Пеева“ с наставник инж. Фатме Мустафа, бяха облечени в розови фланелки с надпис "Не на тормоза в училище". Те казаха „СТОП НА ТОРМОЗА“ И „ ДА НА ПРИЯТЕЛСТВОТО И ДОБРОТАТА!“.Изработиха постери, картонени сърчица в розов цвят с послание за един пълноценен живот без тормоз.

Младите доброволци се подредиха  в двора на училището и с действията си символизираха съпричастност  към проблема. След обратно броене от 10 до 1, балоните полетяха в небето с надежда посланията да стигнат до всички хора.

Най - младите добротворци от клуб "Щастливи с нас", представиха презентация по темата и видовете насилие пред учениците от седми клас на СУ „Христо Смирненски“, с. Черноочене. Всички червенокръстци на клуба залепиха надпис „Не на тормоза в училище“, изразявайки своята позиция срещу проявите на тормоз.

И доброволците на БМЧК от клуб „Славни и забавни“  със съдействието на ученическия съвет проведе инициатива по повод Световния ден на розовата фланелка. Младите добротворци облечени в розово раздаваха пожелания на съученици, учители и служители на СУ „Отец Паисий“, гр. Кърджали.

Червенокръстците на клуб „Славни и забавни“ поставиха табло в ЕГ „Христо Ботев“, където всеки желаещ можеше да отправи своето послание по повод Световния ден за борба с тормоза в училище.

Нека кажем НЕ на тормоза в училище, на не само за ден, защото статистиката сочи, че повече от половината деца в България на възраст между 13 и 15 години са били жертва на тормоз или насилие в училище.

Това съобщиха от ОС на БЧК-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини