Американски дипломат в Кърджали: Приобщаването е в основата на малцинствената политика в САЩ

    Приобщаването е в основата на малцинствената политика на САЩ. Не е нужна само толерантност. Важното е разбирателството между мнозинството и малцинствата. Поощряват се различията в обществена среда. Прекрасно е едно общество да приема различията в себе си. Това сподели в Кърджали американският дипломат Габриел Кортез. Той изнесе лекция в рамките на Месеца на Америка в столицата на Източните Родопи.

    Дипломатът, който наблюдава човешките права и междуетническата и религиозни свободи в нашата страна посочи,че в САЩ един от най-важните празници е Деня на натурализацията. Тогава гражданите на страната празнуват получаване на американско гражданство. Някои чакат за това десет-дванадесет години.Те получават поздравления от коренните жители на страната.

    Българското малцинство в САЩ наброява по официални данни 250 000 души. Не са включени временно пребиваващите. Българите населяват основно Ню Йорк,Чикаго, Лас Вегас. Напоследък се наблюдава засилване на политическата активност на нашенци. Те се интегрират, но не пропускат да отбелязват празниците си, като сред тях е най-популярна Баба Марта, каза Габриел Кортез. 

    През последните пет години се активизира политически и мюсюлманската религиозна общност в САЩ. Тя представлява 3,5 млн.души или 1% от населението. Основно мюсюлманите са от Африка, Азия и Европа. Напоследък те издигат кандидати за кметове, губернатори, дори членове на Конгреса. В Северна Америка има над 3000 джамии.

    Най-старата малцинствена общност е афроамериканската. Афроамериканците са 13,4% от населението. Все още не е преодоляна дискриминацията спрямо тях, отчитат правозащитници. През февруари се чества приносът на афроамериканците в щатската култура, подчерта Габриел Кортез.  Той посочи,че най-голяма е латиноамериканската общност, към която принадлежи и самият той. Тя е 18,7% от населението. Ползва се с равноправие. Навсякъде в латино кварталите се слуша испаноезична музика.

     Азиатско-американската общност е 6% от населението. Има преселници от цяла Азия:Китай, Япония, Корея, Виетнам. Характерна е с бързия си прогрес.

    Коренното население-индианците са 1% от жителите на страната. Отличава се с богата култура и културно разнообразие. В момента министърът на вътрешните работи е от тази общност. Тя е жена и е 35 поколение американка, посочи дипломатът.

    Текст и снимка:Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини