1124 са ХИВ-позитивните в България

1124 е общият брой на регистрираните ХИВ-позитивни хора в България към 12 февруари тази година, съобщи д-р Тонка Върлева, която е директор на програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" на здравното министерство. Традиционно на 14-ти февруари стартира вторият етап на програмата. В 19 кабинета в големите градове на страната всеки може да се изследва безплатно и анонимно. Предстои в още 8 града да се открият такива кабинети.

Само за миналата година новооткритите случаи са 171, от началото на тази година са регистрирани 15 нови лица на възраст от 18 до 50 години, съобщи още Тонка Върлева и добави:

„Само шест са деца, но това са деца между 16-18 години. Трите от тях са деца, които употребяват наркотици. И шестте деца не посещават училище".

72-ма души от посетилите кабинетите за безплатно и анонимно изследване миналата година са били ХИВ-позитивни, обяви Вяра Георгиева, консултант по програмата.

„Като основен риск, който са споменавали, това е сексуален контакт без презерватив. Рисков сексуален контакт обикновено със случаен или непостоянен партньор", добави още Вяра Георгиева.

Експертите настояват за промяна в нормативната уредба, с която да се въведе задължителна избираема подготовка по здравно образование, защото само 1 % от младите хора в училищна възраст се обучават по програми за сексуално здраве. Сега има такъв СИП само в някои училища. Предвижда се да се засили използването на метода „връстници обучават връстници". По него ще работи у нас Ивица Цековски от Македония.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини