Битката за политическото наследство на Доган започна

Битката за политическото наследство на Ахмед Доган започна. Единадесетата национална отчетно-изборна конференция на ДПС даде старт на преформатиране на неговото любимо политическо отроче –Българският етнически модел. В обръщението си към делегатите Сокола не обели и дума за него. Но в политическият си анализ подчерта, че в Европа все по често ще присъства национализма,затова неизбежно ще се отрази на вътрешната политика в нашата страна.

  Конференцията бе белязана от оставката на председателя на партията Мустафа Карадайъ. Една от причините е,че той в прав текст ,заяви че Българският етнически модел не може да остане в досегашния си вид. ”Модел,който не се развива,дефектира!”, заяви Карадайъ на Форум на АЛДЕ  в София в присъствието на турската посланичка Айлин Секизкьок.

  За Българският етнически модел е говорено и писано много.Но винаги без конкретика. В същност за първи път в историята на Третата българска държава турското етническа малцинство получи правото за политическо представителство чрез своя формация. Българският етнически модел,за чийто архитект се сочи Доган изключва признаването на турско национално малцинство в нашата страна, като е в съзвучие с Конституцията според която България е е еднонационална държава.

  През последните години с доминацията на неолиберализма се прави опит да се възкреси в Европа мултикултурализма по американски образец.Това е в контрапункт на национализма. България не прави изключение. Мултикултурализмът, който признава индивидуални етнически и религиозни права, изключва формирането на етнически партии.

  Не случайно в посланието си Доган изрази опасение,че ДПС може да бъде превърната в бутикова платена партия.

  Карадайъ заговори за ревизия на Българския етнически модел пред турската посланичка.Думите му са отговор на тежненията в радикални изселнически среди в Република Турция,които искат признаване на турско национално малцинство в България. Радетел за това е Рафет Улутюрк лидер на изселническата организация „Бултюрк”,базирана в Истанбул. По предпазлив е председателят на най-голямата изселническа организация „Балгьоч”,базирана в Бурса-проф.д-р Емин Балкан.В интервю за Дойче веле той е категоричен,че „Балгьоч” не стои зад идеята за признаване на турско национално малцинство в България.

   Въпреки това турските медии посочиха,че турският външен министър и бивш шеф на турското разузнаване Хакан Фидан е посетил България и се е срещнал с Мустафа Карадайъ ,за да даде рамо на сънародниците и да им даде кураж.

  Фидан следва неотклонно препоръките на SETA-Фондация за политически,икономически и социологически изследвания,проправителствена агенция в Анкара.В неин доклад за България,изготвен от проф.д-р Бурханетин Дуран се препоръчва:”Да се развиват общи проекти с имената в ДПС,които не хранят отрицателни чувства към Турция!”.

  Турският президент Реджеп Таип Ердоган демонстрира волята на Анкара да влияе на процесите в ДПС.За втори път,той се обръща към участниците в национален форум на Движението,давайки заявка за по-тесни контакти:”Партията се е превърнала в един от градивните елементи на българската политика и демокрация.ДПС допринася за сътрудничеството между България и Турция!Ердоган поздрави делегатите с „копнеж и обич”.

  Текст и снимка:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини