Над 1 500 кърджалийци са декларирали доходите си

От подадените до момента  годишни данъчни декларации от физически лица, над 1 300 са формулярите, които са подадени с приложение за ползване на данъчно облекчение, съобщиха от НАП в Кърджали.

  Най-много са подадените декларации за облекчения за непълнолетни деца, предвид по-голямата сума за едно, две и повече деца. След тях се нареждат облекченията  за лицата с намалена работоспособност. От офиса напомнят, че данъчните облекчения се ползват с подаването на годишна данъчна декларация за доходи, получени през 2023 година, като важно условие е, че към датата на подаване на формуляра лицата не трябва да имат неплатени публични задължения.

 „Ще напомня, че  до 28.02.2024 г. работодателите са задължени да предоставят в Националната агенция за приходите (НАП) информация за изплатените през 2023 г. доходи по трудови правоотношения и за удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски. Информацията се декларира чрез справка по чл. 73, ал. 6 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица.“, съобщи директора на офиса на НАП тук г-жа Нериман Сали.

        Тя уточни, че в началото на март ще бъде пусната и предварително попълнена декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП. В нея ще бъдат вписани автоматично данни за получени през 2023 г. доходи от трудови правоотношения,  граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други.

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане е 1 април, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък тази година е 30 април, напомниха още от НАП - Кърджали.

Това съобщиха от НАП-Кърджали.

Снимка:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини