БСП в Кърджали:Радослав Милев разединява кърджалийци!

По повод предложението на общинския съветник от коалиция "ПП-ДБ"в местния парламент на Кърджали Радослав Милев за включване на чествания в памет на жертвите на комунизма и тоталитарните режими,ръководството на БСП в града и областта излезе с позиция,която публикуваме дословно:

П О З И Ц И Я

на Областния и Общинския съвет на БСП – Кърджали

Относно: Предложения за включване в културния календар за 2024г.

          На последната сесия на Общинския съвет – Кърджали с огромно недоумение чухме изказването на г-н Радослав Милев и видяхме увереността, с който той направи предложението си в културния календар на Община Кърджали да бъдат включени датите 1 февруари – ден за почит към жертвите на комунизма и 23 август - ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им.

          Изразяваме своето крайно несъгласие с това предложение по две основни причини:

          Първо: Културният календар на мероприятията в Община Кърджали включва различни по големина и разнородни по същност събития, чиято основна цел е да обединява хората, да постига интеграция, създаване на приятелски отношения, толерантност, популяризиране на хубавите традиции и показване на кърджалийци и гостите на града пъстротата на живота ни и красотата на отношенията, градени от поколения местни жители. В този план политическите мероприятия, свързани с каквито и да било чествания на отделни политически формации, не допринася за изпълнението на целите на културния календар. Съответно подобни дни нямат място в него.

          Второ: Прави впечатление избирателният характер на предложените за включване дати. Всички жертви на различни режими в резултат на събития и световни тенденции се пазят по достойнство в паметта и сърцата на хората.

Такива политически дати са и:

- 27 януари - Международен възпоменателен ден на Холокоста

- 11 април - Международен Ден на политзатворниците, концлагеристите и пострадалите от фашизма и войните

- 9 май – Международен ден на жертвите за почит към жертвите от Втората световна война

- 6 август – Международен ден за почит на жертвите на Хирошима

- 26 декември – Ден за почитане жертвите отВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС.

И много други. На тези дати ние отдаваме почит и тачим паметта на загинали хора. И това идва отвътре, от сърцето и ума на всеки.Но се надяваме да сме се поучили от историята и да не повтаряме грешките й.

Трябваше ли на 20 декември 2023 година шумно да отбелязваме датата, на която преди 80 години бяха застреляни шестте ястребинчета и да припомняме думите на малкия Стойне: „ Чичко, не ме разстрелвай, аз съм малък“? И резултата …. ?

Не!Категорично не предлагаме подобни дати да бъдат включени особено в културния календар на Община Кърджали.

          Културата е висше знание, смисъл на човешкия стремеж към развитие и прогрес. В този план ние смятаме, че в културния календар на Община Кърджали трябва да бъдат включени празници, дни, чествания, които не са с политически характер и не раздалечават и отчуждават хората, а напротив – събират ги и правят живота по-красив, по-задружен, по-пълноценен.        

          Искаме да вярваме, че всички в Кърджали се стремим към единство, толерантност и разбирателство.

          Острата ни реакция срещу предложението за включване на разединяващи дати точно в културния календар на Община Кърджали е продиктувана от ценностите, които движат БСП в дългогодишната ни история.

Нека празнуваме живота и нещата, които ни свързват, а не разединяват!

                              Милко Багдасаров - Председател на ОблС на БСП Кърджали

                                 Георги Кючуков -   Председател на Общ.С на БСП Кърджали

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини