Белият дом започна дебат дали системите за ИИ да са с отворен код за достъп

Администрацията на американския президент Джо Байдън започна публичен дебат дали системите с изкуствен интелект (ИИ) трябва да бъдат с отворен или затворен код за достъп, съобщи Асошиейтед прес.

Изследването е част от по-всеобхватен президентски указ, подписан през октомври и целящ създаване на ръководни принципи за използването на подобни технологии.

Технологичните компании са разделени по въпроса доколко отворени да направят моделите си за ИИ. Едни поставят ударение върху опасностите от широкоразпространените компоненти на ИИ, докато други са на мнение, че отвореният достъп е важен за изследователи и нововъзникващи компании. Сред най-категоричните поддръжници на отворения код за достъп са Ай Би Ем (IBM) и „Мета Платформс“ – компанията майка на социалната мрежа Фейсбук.

В указа на Байдън отворените модели са наречени с техническия термин „фундаментни модели с двойна употреба с широко достъпна тежест“ и се посочва необходимостта от по-нататъшното им изследване. „Тежест“ означават цифровите стойности, които влияят на поведението на моделите на ИИ.

Когато тези „тежести“ са публикувани в интернет, „ще има значително ползи в иновацията, но и значителни рискове, като премахването на предпазителите от тези модели“, пише в указа на Байдън. Той е дал срок до юли на министъра на търговията Джина Раймондо да се свърже с експерти и да представи препоръките им за управлението на потенциалните ползи и рискове от ИИ.

Сега Националното управление по телекомуникациите и информацията (НУТИ) на Министерството на търговията на САЩ дава начало на 30-дневен период за коментари, през който да се формулират идеи, които да бъдат представени в доклад до държавния глава.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини