Киселото зеле: Тайната за красота, стройно тяло и здраве

Напоследък всеки е буквално обсебен от суперхраните и се стреми да ги хапва по-често. Въпреки това, освен годжи бери, семена от чиа или нещо друго екзотично, има и продукти, познати от детството, които спокойно могат да претендират за гордата титла „супер храна“. Например киселото зеле. 

„Неотдавнашно проучване, проведено от корейски учени, показа, че редовното включване на кисело зеле в диетата ви позволява бързо да отслабнете и след това да останете в желаните параметри. Отслабването на килограми и сантиметри по този начин не е толкова трудно - но трябва редовно да ядете кисело зеле", казва диетологът Елена Кудрина. 

Киселото зеле е отличен пробиотик

Накратко, пробиотиците са микроорганизми, които подобряват здравето на чревната микрофлора. Тези бактерии се намират във всякаква ферментирала храна – например в натуралното кисело мляко и кефира, както и в киселото зеле.
„100 грама кисело зеле съдържат само 27 kcal, но внушителните два грама фибри. Това е диетичен нискокалоричен продукт, който може да се яде почти без ограничения на всяка възраст“, ​​подчертава Елена.

Укрепва имунитета

Този ферментирал продукт също съдържа голямо количество витамини и минерали - което означава, че киселото зеле е особено полезно през зимата, когато имунната система се нуждае от подкрепа и „подхранване“. Зелето е особено богато на калий, манган и фолиева киселина. Освен това съдържа голямо количество витамин А и витамин С, които са задължителни за всеки в сезона на настинки и грип.

Важно – яжте естествено ферментирал продукт

За да отслабнете, да станете по-здрави и да се борите с признаците на стареене, трябва да ядете кисело зеле, а не само салата с  оцет, въпреки че ще има несъмнена полза за организма.

„Необходими са няколко дни, за да ферментира зелето чрез естествена ферментация. Млечната киселина, която се образува по време на процеса на ферментация, е много полезна за всички - но особено за тези, които трябва да контролират нивата на кръвната си захар и холестерола. Това включва хора с двата вида диабет и преддиабет, както и такива, диагностицирани с инсулинова резистентност“, припомня диетологът Кудрина.

Не забравяйте обаче, че киселото зеле съдържа доста сол. Излишъкът му може да доведе до задържане на течности и последващи отоци и повишаване на кръвното налягане.

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини