Обучават новопостъпилите съдебни заседатели в Кърджали

На 16.02.2024 г., в Районен – Кърджали се проведе задължително начално обучение на новоизбраните съдебните заседатели към съда,  които встъпиха в мандат 2023 г. – 2027 г. през м.декември 2023 година.

Началното обучение на съдебните заседатели е задължително и се проведе в рамките на един ден. То се организира съвместно от Районен съд – Кърджали и Националния институт на правосъдието по учебна програма в изпълнение на чл. 30 от Наредба № 7 за съдебните заседатели, във връзка с чл. 73, ал. 6 от Закона за съдебната власт.

На съдебните заседатели бяха дадени насоки за организацията им на работата като членове на съдебни състави по наказателни дела от  първа инстанция от лектора на обучението –  Миглена Тянкова – и.ф. Председател на Окръжен съд – Хасково. Тя запозна съдебните заседатели с основните аспекти в устройството и работата на органите на съдебната власт, статута и етичните измерения в дейността на съдебния заседател, както и основните понятия от наказателното право и процес, необходими за участието на съдебните заседатели в провеждането и решаването на съдебни дела през четиригодишния им мандат.

Това съобщиха от ПРесслужбата на Окръжен съд Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини