Зелен водород: САЩ обмислят нов „горивен“ проект в Чирен

Това съобщават от оператора на съоръжението „Булгартрансгаз”

Агенцията за търговия и развитие на САЩ (USTDA) анализира възможност за финансиране на предпроектното проучване по пилотния водороден проект за подземното газово хранилище във врачанското село Чирен. Това съобщават от оператора на съоръжението „Булгартрансгаз“.

Компанията работи по бъдещото развитие на преносната инфраструктура за водород към съседните страни, както и за адаптиране на съществуващата газопреносна система за работа с водородно-газови смеси. Реализацията на този проект за производство и използване на зелен водород за технологични нужди в съоръженията на газохранилището „Чирен“, ще намали емисиите на парникови газове и ще допринесе за постигане целите на декарбонизация.

През септември 2023 г., отново в САЩ, беше подписан меморандум за разбирателство за проекта между „Булгартрансгаз“, „Главболгарстрой“ и американски и италиански компании. В документа първата предвидена стъпка е предпроектно проучване, което да покаже техническите възможности за реализацията на идеята. Предвижда се произведеният зелен водород да се използва като гориво на площадката.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини