Кърджали вече има Бюджет на надеждата, кмет и съветници ще вадят общината от финансовото блато

    Кърджали вече има Бюджет на надеждата, кмет и съветници ще вадят общината от финансовото блато. Днес с 36 гласа „за“ и 5 въздържали се местният парламент прие план-сметката на Общината за 2024 г. За първи път бюджет на общината се приема с такова голямо мнозинство, след като го подкрепиха всички 11 постояннни комисии. “За“ гласуваха съветниците от ДПС,ГЕРБ,БСП. Въздържаха се народните избраници от коалиция ПП-ДБ и Възраждане.

    Бюджетът на Община Кърджали за 2024г. възлиза на

    130 950 000лв.В сравнение с началния план за 2023г. от 88 880000лв., увеличението е  над 47 %.Този ръст се дължи на завишени държавни трансфери за делегираните дейности за 2024г.,както и на неусвоен преходен остатък от 2023г. - основно с целеви характер на средствата.

      Кметът Ерол Мехмед определи план сметката за тази година ,като рекордна, а председателят на Икономическата комисия Кадир Мустафов- като историческа.

      Костадина Карабоюкова от БСП заяви,че съпартийците й ще подкрепят план-сметката ,защото тя е Бюджет на надеждата. Председателката на бюджетната комисия Берна Чауш бе безапелационна , че изпълнението му ще бъде свързано с финансова дисциплина, за да се излезе от финансовото блато. Председателят на групата съветници на ПП ГЕРБ Гроздан Колев бе категоричен, че съпартийците му ще дадат шанс на Община Кърджали да излезе от застоя. Председателят на антикорупционната комисия Александър Ставрев  отбеляза,че бюджетът ще окаже силно влияние върху стратегическото развитие на Община Кърджали.Раиф Мустафа подчерта,че бюджетът е много конкретен и представлява пица много добре гарнирана и с остър мирис на асфалт.

      Радослав Милев посочи, че е ясно финансирането на проекти за 50 млн.лв. В същото време липсва конкретика,как ще се обезпечат планирани за инфраструктура още 23 млн.лв. Той изрази опасения, че може да не се намери финансиране на кучешкия приют.

      Ще реализираме само наложителни проекти. Без кухи проекти.Освен това залагаме и проектиране на 33 обекта на стойност 1 млн.лева, за да имаме проектна готовност, подчерта Ерол Мюмюн.

    Текст и снимки:Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини