Пол Маккартни си върна първата бас китара, открадната през 1972 г.

Намерена е на тавана на кооперация в Южна Англия

Пол Маккартни е използвал бас китарата от 1961 г. чак до разпадането на „Бийтълс“.

Първата бас китара на Пол Маккартни, модел Hofner 500/1 от 1961 г., специално проектирана за левичар и открадната преди повече от 50 години, бе открита в рамките на международния проект „The Lost Bass“, съобщава с публикация в сайта си музикантът. Търсенето ù е започнало през 2018 г.

Фирмата производител „Karl Hofner“ е потвърдила автентичността на инструмента. Китарата в оригиналния ù калъф е открита на тавана на кооперация в Южна Англия, уточняват в сайта на проекта „The Lost Bass“. Нуждае се само от незначителна поправка.

На 13 февруари потребителят на Х Руадри Гест е написал, че е върнал на Пол Маккартни китарата, която е получил в наследство, като е публикувал снимки на инструмента. Маккартни е купил китарата в Хамбург през 1961 г. за около 30 паунда и я е използвал до разпадането на „Бийтълс“. През 1972 г. китарата била открадната.

Търсенето ù започнало отново през 2018 г., но дълго време било неуспешно. Пробив се получил през 2023 г., когато към проекта се присъединил журналистът Скот Джоунс и тв продуцентката Наоми Джоунс, а за търсенето на китарата разказал вестникът „Сънди Телеграф“.

В хода на разследването се разбрало, че китарата е открадната от камион за техника в „Нотинг Хил“ в Лондон на 10 октомври 1972 г. Крадецът я продал на собственик на клуб в квартала. След публикацията за проекта „The Lost Bass“ много хора доброволно помагали за откриването на бас китарата. Така един от жителите на многоетажна кооперация на южното крайбрежие на Англия си спомнил за стара бас китара, оставена на тавана. Когато от проекта я видели, разбрали, че става дума именно за китарата на Пол Маккартни. Няколко дни по-късно музикантът получил своя инструмент с 52 години закъснение.

Източник: http://ploshtadslaveikov.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини