БНБ приключи съгласуването по дизайна на българските евромонети

Изображение 1 от 4

    Българската народна банка приключи процеса по съгласуване и одобрение на дизайна на българските евромонети. След постигането на пълна правна конвергенция на БНБ с приетия през м. януари т.г. нов Закон за БНБ, това е следваща важна стъпка, която институцията изпълни при подготовката за пълноправно членство на страната ни в еврозоната.

    Дизайнът възпроизвежда настоящите символи, изсечени върху българските разменни монети. На монетите от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента е изобразен Мадарският конник. Ликът на св. Иван Рилски е на монетата от 1 евро, а на Паисий Хилендарски-на монета от 2 евро.

    Задължителните елементи, включени в дизайна на националната страна на българските евромонети, са изобразяване на кръг от 12 звезди, както e върху знамето на Европейския съюз, изписване на кирилица на думата „БЪЛГАРИЯ“ като обозначение на емитиращата държава и надписът „БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ“ по гурта на монетите от 2 евро.

    Процесът премина през няколко етапа, припомнят от БНБ. Той стартира с подписване на 6 декември 2022 г. на Меморандум за разбирателство между Република България, държавите – членки на еврозоната, и Европейската комисия за започване на производството на евромонети. С решение от 20 юли 2023 г. на Управителният съвет на БНБ стартира процедура за изработване на дизайн на българска национална страна на евромонети.

    На 18 януари тази година БНБ изпрати за съгласуване дизайна на монетите до Европейската комисия и всички държави-членки от еврозоната, с лед което предложения от българска страна бяха одобрени.

    Това, което предстои да се случи, е изработване на евромонети с българска национална страна в количество до 1 млн. броя за всеки номинал за тестване на качеството.

    Едва след преминаването на този тест и решение на Съвета на ЕС за приемането на еврото от Република България, ще започне редовно производство на необходимите количества евромонети.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини