Край на златния век за чиповете, свръхпроизводството заплашва големите европейски компании

Европейските компании за производство на електронни чипове Infineon, STmicroelectronics и ASML предупреждават, че 2024 г. ще бъде трудна. След дефцита от 2021 г. и 2022 г. складовите запаси вече са попълнени, пише Максим Йоз за latribune.fr*…

След три години пиянство от хипер растежа, махмурлук мъчи сектора на полупроводниците. Двата основни европейски производители на тези електронни компоненти, които са истинските мозъци на нашите машини, предупреждават, че 2024 ще бъде трудна година за отрасъла. Германската компания Infineon обяви във вторник, че предвижда спад в оборота си от 11% през първото тримесечие на 2024 г. в сравнение с последното на 2023 г. и намали очакванията си за размера на годишните си приходи до 16 милиарда евро вместо първоначално планираните 17 милиарда.

Тенденцията е същата и при STMicroelectronics. При публикуването на годишните си резултати на 25 януари френската компания прогнозира спад на средния си оборот с 5,2% за 2024 г. Тази мрачна прогноза се споделя и от ASML, нидерландският гигант, който произвежда машини за производството на чипове. Той първи алармира за опасността от по-ниски приходи през тази година в сравнение с 2023 г.

Времето на дефицита, когато клиентите се бутаха на опшки за чипове и което предизвика огромен скок на продажните им цени, изглежда вече е приключило. „Този сектор винаги се е отличавал с цикличност и със значението, което придоби днес, тази цикличност е по-голяма отвсякога“, отбелязва Матилд Обри, икономист, специалист по полупроводници и професор в EM Normandy.

Дали 2024 г. ще отбележи долната част на вълната?

След световния дефицит през 2021 г. и 2022 г., по време на който производството отбеляза силен ръст, най-високо технологичните компании (TSMC, Nvidia, Samsung са най-известните сред тях) бяха първите от този твърде хетерогенен сектор, които обявиха спад в продажбите си от началото на 2023 г. За сметка на това, европейските STMicroelectronics и Infineon, които произвеждат компоненти от среден клас (сензори, контролери, захранващи компоненти и др.), успяха да поддържат силен растеж, благодарение на устойчивостта на автомобилния пазар, един от основните им клиенти.

„Но в крайна сметка техните клиенти от промишлеността започнаха да попълват запасите си и да намаляват покупките си, а същите страхове започват да се появяват и в автомобилната индустрия“, казва Александър Петерц, ръководител на проучването на капитала за сектора на технологичното оборудване в Société Générale CIB.

Следователно 2024 ще бъде годината на използване преди всичко на складовите наличности, на намаляване в поръчките… и следователно на спад на цените, който може да достигне до 90% за определени чипове за съхраняване на информацията. „За тези, които се използват в публичния сектор, комуникациите, производството на компютри и интернет на нещата не очакваме съществено възстановяване на търсенето преди втората половина на 2024 г.“, призна изпълнителният директор на Infineon Йохен Ханебек при публикуването на резултатите.

Все пак тази фаза трябва да отстъпи място на съживяване на активността след пет слаби тримесечия, според Société Générale. Някои от производителите на високотехнологични чипове предвиждат връщане към нивото на поръчките в началото на 2024 г., докато за двата европейски производители на чипове среден клас това ще се случи „в края на 2024 г., с по-висок темп на нарастване през 2025 г.“, след като количеството на складовите наличности се нормализира, казва Себастиян Щабович, директор на изследванията на полупроводниците в Kepler Cheuvreux. Това обаче ще зависи в най-голяма степен от развитието на автомобилната индустрия през следващите години.

Съществува ли опасност от свръхпроизводство в дългосрочен план?

През 2024 г. пазарът просто би трябвало да си поеме глътка въздух. Но дали това ще придобие по-дългосрочен характер? Едно нещо е сигурно, дефицитът от 2021 г. травматизира купувачите и ги накара да променят навиците си. Сега, след като осъзнават значението на тези основни компоненти за продукцията им, „производителите на автомобили придобиха навика да се презапасяват с чипове, което ще ги накара да правят заявките си по доста по-неритмичен начин“, обяснява икономистът. „Тези технологии ще стават все по-стратегически, но в замяна на това циклите на недостатъчно и свръхпроизводство ще стават все по-тежки“, като се има предвид, че купувачите, които са запълнили запасите си, ще преустановят поръчките си за дълги месеци напред, посочва още Матилд Обри.

Тук дори не смятаме натиска, който властите упражняват за интензифициране на местното производство. Осъзнавайки необходимостта да разполагат по всяко време с най-високотехнологичните чипове, две трети от които се произвеждат от TSMC в Тайван, Съединените щати и Европа инвестираха огромни средства в този пазар от 534 милиарда долара. Така през септември Европейският съюз сложи на масата 43 милиарда евро като част от Европейския законодателен акт за интегралните схеми (Chips Act), който има за цел удвояването на производството на чипове на Стария континент, така че през 2030 г. той да достигне пазар дял от 20% в тази индустрия.

И този натиск от страна на публичните власти вече дава първите си плодове. През лятото TSMC обяви предстоящото изграждане на своя първи завод в Германия. Това съобщение беше последвано от много други, които ще трябва да стимулират производството на чипове през следващите години на Стария континент. Ако тези нови заводи се отнасят главно до високотехнологичните полупроводници, а не до европейските производители, това ще доведе до общото увеличаване на производство с 9% годишно в световен мащаб, докато се очаква търсенето да нарасне само със 7-8%, смятат в Kepler Cheuvreux. Това развитие ще направи полупроводниците не толкова търсени и ще засегне приходите и печалбите на производителите.

Изкуственият интелект променя ситуацията

Един нов фактор трябва да се вземе предвид при определянето на бъдещото търсене на чипове, който същетвено ще промени ситуацията: изкуственият интелект. „Очакваме, търсенето на полупроводници за AI да бъде от порядъка на 150 милиарда долара до 2030 г., или 15% от пазара. Но някои производители (по-специално американската компания AMD) очакват търсенето тогава да бъде в рамките на около 400 милиарда долара“, казва Александър Петерс от Société Générale. Днес от тази нова вълна се възползват най-вече високотехнологичните чипове. По този начин, доставяйки графични процесори (GPU) и други високотехнологични компоненти на центровете за данни на Google и Microsoft управляващи AI, Nvidia увеличи печалбата си с 843% между второто тримесечие на 2022 г. и това на 2023 г.

„Но след 3, 4 или 5 години тази технология ще бъде интегрирана в периферни за мрежата обекти (смартфони, компютри, продукти за битово и индусриално потребление, интернет на нещата, здравеопазване и т.н.) и ще стимулира търсенето на компоненти от среден клас“, прогнозира Себастиен Щабович от Kepler Cheuvreux. Така ще се формира нов пазар, който може да донесе големи печалби на европейските компании Infineon, STmicroelectronics.

 

Източник: ikj.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини