Кметът на Кърджали обсъди с министър Кръстев финансирането на Дома на културата

Кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн се срещна с министъра на културата Кръстю Кръстев. На срещата присъстваха заместник-министърът на културата Амелия Гешева, заместник-кметовете на община Кърджали Веселина Тихомирова, Тунджай Шюкрю, Байрям Байрям и Даниел Делчев.

Кърджали е специфичен регион, който е пример за добросъседство и разбирателство между хората, изповядващи различни религии, каза кметът на Кърджали Ерол Мюмюн.

Пред министъра Кръстев той изтъкна, че за ръководството на общината поддържането и развитието на културните дейности са приоритет.

Заложените средства в бюджета за културните прояви на общината за тази година са в размер на 288 000 лева. „Винаги сме подпомагали местните творци и продължаваме да го правим. Правим откупки на картини и книги.“, посочи Мюмюн.

По време на срещата стана въпрос за дейността и на Общинския център за култура и младежки дейности.

Кърджали е един от малкото градове в страната, в които все още съществува Дом на културата. Затова имаме идея той да бъде и ангажимент на държавата, която да поеме част от средствата за издръжка. Годишно Община Кърджали отделя близо 1 млн. лв. за Дома на културата, каза още Ерол Мюмюн.

Той подчерта и ролята на местните самодейни състави, които представят не само Кърджали, но и България на международни сцени.

Пред министъра на културата бяха поставени проблеми, свързани с дейността на читалищата в общината и възможностите те да бъдат включени в проекти с цел подобряване на състоянието им.

Министър Кръстев отчете факта, че община Кърджали е „подготвена община“ с конкретни идеи и казуси.

От страна на министерство на културата са готови да съдействат по всички очертани от общинското ръководство проблеми, посочи Кръстю Кръстев.

„Нямаме друг шанс, освен да сме заедно.“, подчерта министърът на културата.

Той бе очарован от идеята за реализирането на Фестивал на приятелството, който ще се случи през лятото в града край Арда.

„Такъв фестивал, съчетаващ различни култури и традиции, с участието на общини от съседни държави, ще бъде уникален за България.“, посочи министър Кръстев.

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн изпрати министъра на културата с подаръци – картина на Камбер Камбер и книга на бившия главен архитект на общината Петя Назърова.

Това съобщиха от Община Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини