Хари пътува 8000 км., за да види крал Чарлз, Уилям не иска да се срещнат

Разривът между Уилям, принц на Уелс, и Хари, херцог на Съсекс, се задълбочи, след като стана ясно, че и диагнозата рак на баща им крал Чарлз Трети не им донесе помирение, писаха световните информационни агенции.

Хари пропътува над 8000 километра от дома си в Калифорния, САЩ, за да бъде до краля - ход, който показа, че и двамата мъже са готови да загърбят обтегнатите си отношения. Двамата братя обаче остават емоционално и физически разделени на "един океан разстояние".

След като прекара около 45 минути с баща си в резиденцията "Кларънс хаус", херцогът на Съсекс така и не се срещна с отчуждения си брат, принца на Уелс, по време на продължилото си едва 24 часа посещение във Великобритания.

Британските медии публикуваха снимки на Хари на летище "Хийтроу" в сряда следобед, само ден след като той пристигна на същото летище с полет от Лос Анджелис, очевидно отправяйки се обратно към дома си в Калифорния.

Принц Уилям междувременно се завърна към обществените си задължения за първи път, откакто съпругата му, принцесата на Уелс Катрин, беше приета в лондонска болница на 16 януари за коремна операция. Тя прекара почти две седмици в частната клиника и се възстановява у дома.

Снимките от деня подхраниха британските медийни тропи: покорният Уилям, отлитащият Хари.

Зад това опростено обобщение се крият двама братя от кралско семейство, които са свързани от тежката загуба на майка си, принцеса Даяна, когато Уилям е на 15, а Хари на 12 години, и чиито пътища се разминават драматично.

Докато престолонаследникът Уилям от самото си раждане е предопределен да бъде крал, Хари, който е пети по ред за трона след брат си и трите му деца, често изглежда се бори с ролята на "резервния". Именно това заглавие херцогът на Съсекс избра за мемоарите си, излезли на книжния пазар през 2023 г.

В книгата Хари твърди, че британските медии третират него и съпругата му Меган като злодеи в сравнение с добродетелните Уилям и Кейт, и обвинява дворцовите служители, че лъжат, за да защитят по-големия му брат.

Семейство Съсекс посочиха расисткото отношение на медиите към Меган и липсата на подкрепа от двореца като причина за решението им през 2020 г. да се откажат от кралските задължения и да се преместят в САЩ.

Оттогава взаимодействията на братята са формални и кратки. Те бяха забелязани да оставят временно настрана напрегнатите си отношения, за да присъстват на погребението на дядо си принц Филип в замъка Уиндзор през 2021 г. Уилям и Хари не вървяха рамо до рамо зад ковчега на херцога на Единбург, но бяха заснети да разговарят и да се разхождат заедно след службата.

През септември 2022 г. братята вървяха рамо до рамо зад ковчега на баба си кралица Елизабет Втора. По-късно Уилям каза, че това е предизвикало спомени за погребението на принцеса Даяна през 1997 г.

Хари пътува до Великобритания за коронацията на баща си в Уестминстърското абатство през май миналата година. Той беше разпределен да седи два реда зад брат си, пристигна в абатството сам и си тръгна сам. Братята не бяха забелязани да говорят или дори да се поздравяват.

Кампанията на Хари за укротяване на британската таблоидна преса също го постави в противоречие с роднините му. Той наруши традицията на кралското семейство да не участва в съдебни спорове, като подаде няколко иска срещу новинарските медии за хакване на телефона му и други нарушения на неприкосновеността на личния живот.

В съдебни документи Хари твърди, че Чарлз е дал нареждане на дворцови служители да му наредят да се откаже от съдебните си дела, тъй като това е вредно за семейството. Херцогът на Съсекс също така казва, че през 2020 г. Уилям тайно е уредил собствените си искове за хакерство срещу изданията на Рупърт Мърдок срещу "огромна сума пари".

Откакто се оттеглиха като работещи кралски особи и се преместиха в Калифорния, принц Хари и съпругата му Меган отправят публични обвинения и оплаквания срещу монархията и членовете на кралското семейство.

Разривът в отношенията между двамата братя може да бъде проследен до ранния период на връзката на Хари с бъдещата му съпруга Меган, когато в навечерието на сватбата им тя се скарва с принцесата на Уелс Катрин.

В интервю с Опра Уинфри Меган описа как Кейт я е разплакала преди сватбата й - обратното на разпространените съобщения, че бъдещата съпруга на Хари е докарала съпругата на принц Уилям до сълзи по време на пробата на шаферската рокля на Шарлот.

Съобщенията за разрива между двете жени се потвърждават в мемоарите на Хари "Резервният", когато той разказва как Кейт, бременна по това време с принц Луи, е казала, че дължи извинение на съпругата му, която преди това е коментирала, че жената на Уилям страда от "бебешки мозък" заради "хормоните" си.

Хари хвърли допълнителна светлина и върху спора за шаферската рокля на Шарлот, твърдейки в книгата си, че инцидентът е накарал Меган "да ридае на пода".

Херцогът на Съсекс даде оценката си за Чарлз и Уилям пред Опра Уинфри, като каза на водещата: "Баща ми и брат ми са в капан. Те не могат да си тръгнат. И аз изпитвам огромно състрадание към това".

Друг разказ в откровената автобиография "Резервният" на Хари предизвика търкания с брат му, когато той обвини Уилям, че го е нападнал физически и го е бутнал в кучешка купа в спор заради Меган, както и че го е дразнил за паническите му атаки.

Уилям вероятно приема пренебрежителните обвинения на Хари към Кейт по-присърце, отколкото всякакви критики към себе си, тъй като той защитава семейството си.

По всичко личи обаче, че за разрива между двамата братя няма да се намери лек в близко бъдеще. Хари вероятно е прекарал известно време с братовчедките си, принцесите Биатрис и Юджини, с които поддържа контакт.

Може би е необходимо време, преди двамата отчуждени братя да се помирят и да се вслушат в думите на Чарлз, който според "Резервният" след погребението на дядо им принц Филип им е казал: "Моля ви, момчета - не превръщайте последните ми години в страдание".

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини