В Париж: Преговори за примирие между Израел и "Хамас"

В Париж днес се очакват преговори за прекратяване на огъня между Израел и ислямисткото движение "Хамас" и освобождаване от групировката на останалите израелски заложници в Ивицата Газа, съобщава БНР, цитирайки международни медии.

В Париж ще бъде обсъден проект, изготвен от американските посредници въз основа на предложения на Израел и на палестинската въоръжена групировка "Хамас".

Ръководителят на ЦРУ Уилям Бърнс е във френската столица за днешните разговори с представители на Израел, Египет и Катар.

Позовавайки се на американски правителствени кръгове, "Ню Йорк таймс" пише, че сделката може да включва освобождаване от страна на „Хамас“ на над 100 заложници в замяна на прекратяване на военните операции на Израел в Ивицата Газа за около два месеца.

Междувременно ръководителят на агенцията на ООН за палестинските бежанци Филип Лазарини призова страните, които спряха финансирането ѝ, да преразгледат решението си и предупреди, че помощта за Газа е пред колапс. Девет държави преустановиха плащанията към агенцията след обвиненията от Тел Авив, че нейни служители са участвали в атаката на "Хамас" на 7 октомври, след които Израел започна офанзива срещу групировката.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини