Новите дроги: Епидемия от зависимост, все по-често срещана сред младите

България оглавява печалната класация за ранна употреба на наркотични вещества едва на 12-13-14 години. Хората са склонни да експериментират. При новите дроги обаче изграждането на толеранс се случва много по-бързо, много по-бързо се привиква, за разлика от класическите като хероина например.

За това предупреди в интервю за БНР Желяз Турлаков, психотерапевт с дългогодишен опит в лечение на зависимости, преди пресконференцията "Новите дроги и зависимости - статистика, тенденции и решения", в която ще се включат широк кръг специалисти.

"На пазара има различни деривати, производни на всякакви алкалоиди и химикали, които дори и БАН не биха могли да кажат точно какво съдържат", каза Турлаков и подчерта, че когато говорим за новия профил на зависимите, става дума за полизависимости – хора, които експериментират и употребяват повече от едно вещество.

При новите вещества няма лекарствена опция. Единственото, което знаем, че работи, е психотерапията, психо-социалната рехабилитация, допълни специалистът. 

"На всеки ъгъл, включително на 100 метра от радиото, се продава райски газ", даде пример той.

"20 години сме в тази сфера и виждаме последствията. Навсякъде цигари, алкохол и райски газ носят изключително големи печалби – това е истината."

"Това е епидемия от зависимост и става все по-силна измежду младите. Критичността на самите родители доста намалява", изрази мнение клиничният психолог Симеон Парлапанов.

"Информация има. Критичността я няма. Родители на детски рожден ден дават на децата си да дишат райски газ, защото не знаят за вредите. Ние говорим повече от 20 години. Първите случаи на новите дроги, които нашумяха първо в Америка, всичко започна с инфаркт на 16-годишно момиче."

"Проблемът не е проблем, докато не влезе в нашия дом. На Запад не е така. Има си някаква линия, политика на държавата", коментира консултантът Георги Минчев в предаването "Преди всички".

Желяз Турлаков изтъкна още, че по данни на Държавния департамент за България 300 000 души (без алкохолните зависимости) употребяват различни вещества, а по думите му "това е една сериозна цифра". Според "зелените книги" на ЕС държавата трябва да участва заедно с НПО във всичко, свързано със зависимостите, подчерта той и заяви, че решението може да дойде за 24 часа с две наредби, но няма воля това да се случи.

Има достатъчно възможности за получаване на адекватна професионална помощ. Има специалисти, има как да се помогне, увери Симеон Парлапанов.

България обаче е единствената страна в ЕС, в която зависимите хора са вън от здравното осигуряване, а това е позор, изтъкнаха тримата експерти. Според тях хиляди хора не могат да си позволят да лекуват близките си от зависимости.

"Това е най-големият социален проблем, пред който е изправена България."

Предстои да се изготвят жалба и петиция до ЕС, че у нас няма адекватна политика по проблема, съобщиха Турлаков, Парлапанов и Минчев.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини