(Не)фаталното 13 за немскоезичните ботевци

Въпреки че според вярванията числото 13 е натоварено с отрицателна енергия, за 13 възпитаници на Езикова гимназия „Христо Ботев“ град Кърджали то се оказа щастливо число, носещо им късмет, успехи, среща със стари приятели и нови запознанства. След проведен на 13 декември 2023 училищен кръг точно 13 ученици от немските паралелки се класираха за участие в 13. национален кръг на състезанието, организирано от издателство КЛЕТ.  За шеста поредна година  надпреварата между учениците, изучаващи немски език като първи и втори чужд, се състоя на 20-21.01.2024 в гр. Ловеч под домакинството на тамошната  езикова гимназия.

 Немскоезичните  ботевци не изневериха и тази година на традицията  и се  включиха активно в състезанието и отново бяха най-многобройната група участници. До финалния кръг на надпреварата достигнаха Катерина Тонева, Катерина Атанасова, Есел Ибрахим от 8 клас, Мария Маргаритова, Никол Топчиева, Дария Куцева от 9 клас, Мария Илиева, Бурчин Салиф, Дефне Мустафа от 10 клас, Елиф Чалъм и Лара Нури от 11 клас, Весела Добрикова и Едис Наим от 12 клас.  Отличниците от Кърджали премериха сили във всички нива за владеене на немски език от А1 до С1 според европейската езикова рамка с още 297 участници от 42 училища в страната. Националното КЛЕТ състезание по немски език следва модела на сертификатните изпити и предизвиква учениците да докажат знанията и уменията си в нов формат. Всеки участник в надпреварата ще получи сертификат за участие, а победителите и подготвилите ги учители ще бъдат отличени на специална церемония „Ден на КЛЕТ“ в София. 

Домакините посрещнаха своите гости със забавен концерт, подготвен от учениците на най-старата немска гимназия в България. В деня на състезанието, превърнало се  в  престижен атестат  за знанието, уважението и съзнателното отношение към немския език и култура, учениците  от Кърджали показаха своите езикови компетентности по нива, а техните учители имаха възможност да получат информация за средата iZZI, новите учебници по немски език, както и да обменят опит и знания с колегите си.

Сигурни в успеха си, ботевци са оптимистично настроени към предстоящите резултати, очаквайки за поредна година да им бъдат отредени призови места.

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини