Искът на „Нексо“ срещу България се оказа за над 3 млрд. долара

Ще дарим 20% на детското здравеопазване, образованието и Софийския университет, ако спечелим, обещават от компанията

Искът на „Нексо“ (NEXO) срещу България, Министерство на финансите и прокуратурата, за който „Сега“ съобщи преди дни, се оказа за над 3 млрд.долара. Това става ясно от съобщение на компанията  за дигитални активи до медиите.

„Размерът на арбитражния иск се определя от значителните материални и репутационни щети, резултат от действията на държавните органи по време на вече прекратеното, репресивно разследване срещу компанията, нейните служители и ръководители. Очаквано, обвиненията се доказаха като несъстоятелни, а досъдебното производство намери своя логичен край поради липса на престъпления“, пишат от „Нексо“.

Искът е внесен в секретариата на Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка във Вашингтон, съгласно международните спогодби за защита на инвестициите. Интересите на „Нексо“ пред трибунала ще бъдат представлявани от престижната американска кантора Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP., съобщават от компанията.

На 21 декември 2023 г., по-малко от година след зрелищната, показна акция и последвал административен и институционален произвол, бяха свалени всички обвинения. Софийската градска прокуратура заключи, че „няма извършени престъпления“ и прекрати наказателните производства срещу ръководителите на „Нексо“ – Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов, като така категорично ги оневини, припомнят от компанията.

„След като проучихме случая в дълбочина, вярваме в силата и бъдещия успех на иска на Nexo“, споделя цитиран от самата компания Матю Оресман, управляващ съдружник на лондонския офис на Pillsbury LLP. Дебора Ръф, ръководител на арбитражния отдел в международната кaнтора, допълва: „Очакваме с нетърпение да представляваме нашите клиенти в следващата фаза на тази битка за справедливост“.

Описват се и понесените щети.  От компанията пишат: „Директните последствия от атаката на органите на държавата, съпътствана от сериозна медийна кампания срещу компанията и масовото тиражиране на неверни твърдения причиниха колосални щети върху дейността и международната репутация на Nexo. Инвестициите на компанията в България претърпяха загуби в големи размери, а значителни бизнес възможности в глобален мащаб пропаднаха:

- Спряна бе съвместната работа на Nexo с три от най-големите американски инвестиционни банки по първичното публично предлагане на акциите на компанията на знакова фондова борса в САЩ. Оценката на Nexo, дадена от тези банки тогава, е между 8 и 12 милиарда щатски долара.

-  Осуетено бе подписването на дългосрочно сътрудничество на Nexo с един от най-популярните европейски футболни клубове с над 330 милиона привърженици в цял свят. Цел на колаборацията бе създаването на ексклузивен, съвместен, новаторски финансов продукт, осигуряващ достъп до потенциала на дигиталните активи на милионите фенове на футболния гранд.

-  Опетненото име и репутация на Nexo и на служителите й пред местни и международни органи, партньори и институции чрез тиражирането на вече доказано неверни твърдения, доведе до пропускането на поредица от бизнес възможности, потенциални приходи и многомилиарден спад в стойността на компанията“.

„Дойде време да поискаме справедливост и обезщетение за нанесените огромни репутационни и финансови щети“, пишат от компанията.

Nexo възнамерява да дари до 20% от полученото обезщетение за най-силно нуждаещите се и пренебрегвани сектори в страната – детското здравеопазване и образование. „Основен приоритет ще бъде подкрепа за изграждането на така необходимите детски болници и отделения в България, както и различни инициативи за повишаване конкурентоспособността на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на глобалната образователна сцена“, добавят оттам.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини