Договорена е по-ниска лихва на цесията за отпадъците в Община Кърджали

Кметът на Община Кърджали Ерол Мюмюн е договорил по-ниска лихва на цесията за разсрочено плащане на задължения на общината за сметопочистване, обработка и депониране на отпадъци. Припомням, че през месец март 2018 г. Общинския съвет даде съгласия за подписване на цесия за разсрочено плащане на задължения на общината в размер на близо 12 млн. лв. Задълженията са  към две дружества "Грийн партнърс - БКС" и  "ЗАУБА" АД, по договори, подписни съответно през 2014 и 2016 година.

На предстоящата общинска сесия, която е насрочена за 26 януари, ще бъде гласувано предложение на кмета Ерол Мюмюн за предоговаряне на лихви и условия по Споразумения за разсрочено плащане с Търговска банка „Д” АД. 

В докладната записка на кмета се казва, че към 31.12.2023 г. между Община Кърджали и Търговска банка „Д” АД има сключени общо 4 /четири/ споразумения за разсрочено плащане. Във всяко от тях договореният лихвен процент към датата на сключване на съответното споразумение е различен. От датата на първото сключено споразумение през март 2018 г. до датата на последното такова през януари 2023 г. EURIBOR, с който са свързани клаузите по лихвените плащания, се променя значително – от отрицателна величина (- 0,316%) до + 3,960%, което значително увеличава разходите по общинския бюджет. 

След извършен преглед и анализ на клаузите по всички споразумения и след кореспонденция с Търговска банка „Д” АД се постигна съгласие за намаляване на договорените лихви в съответствие с доминиращите пазарни лихви за общини, които са областни центрове, се казва още в докладната. 

Очакваният общ ефект при предоговаряне на лихвените проценти е намаляване на разходите с над един милион лева. 

БНР Радио Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини