Чакаме първия медицински хеликоптер на 31 януари

На 31 януари, при добри метеорологични условия, в България се очаква да пристигне първият медицински хеликоптер. Това обяви пред БНР министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Той посочи, че в петък вечерта е получено официално потвърждение от производителя, че хеликоптерът ще прелети в последния ден на януари.

Министърът припомни, че се финализира и старта на цялостното изграждане на системата и тя ще е по европейски и световни стандарти. На 29-ти януари ще бъде последният тестов полет на апарата в Италия, заедно с български екипаж на борда. По думите му пилотите, които ще летят на този хеликоптер, трябва да направят определени часове на него. Така че от следващия ден тези процедури ще започнат да действат и хеликоптерът ще започне да изпълнява необходимите полети. 

Общата бройка на хеликоптерите, които ще действат в страната ни  по този проект ще бъде 8, посочи министърът. По думите му през 2024 г. България ще придобие 3 от тях - един в края на януари, втори в края на юни и третият е предвиден за декември. През 2025 и 2026 г. се очакват и останалите.
Застраховката за тази година е осигурена, обяви също Гвоздейков. В момента се работи по осигуряване на застраховка за 2-рия хеликоптер. 
Работи се и по създаване на временни оперативни бази. Првата е на територията на София и вече е оборудвана и разполага с всички компоненти за летателните апарати. Долна Митрополия ще приюти втория хеликоптер, а третият ще отиде в Сливен.

В понеделник министърът уточни, че ще бъде открита и летателната площадка на болница "Св. Анна".
В интервюто пред БНР транспортният министър обясни и предложението си за връщане на обучението на полигон в автошколите. 
"Не става въпрос за връщането на полигона от преди 30 години. Тук става въпрос за създаване на съоръжения, които могат да симулират екстремни ситуации. И всеки един водач, попадайки в такава ситуация, да придобие първоначалните умения и навици да може да реагира и да излезе от тази ситуация". 
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини