Социалистите в Кърджали празнуват Бабинден

Изображение 1 от 3

    Днес, на Бабинден, един отголемитенароднипразници, посветен на жените,коитоса "бабували" народилките, офисът на БСП беше пълен с млади и стари. Възстановката на обредните ритуали в съчетание с увлекателния разказ на  Филип Синапов върнаха гостите в миналото. Филип пренесе присъстващите във времето на неговата покойна баба, която доскоро  е предавала пряко житейски уроци на поколения родопчани.Той разказа с напевния си глас в типичен родопски диалект приказката за раждането и грижата за новия живот.

    Младата невеста подаде на бабите–акушерки от клуб „Ахридос“- Таня Стоилова и ЮлияДечевскасапун и вода, за да се  измият и ги дари с пешкири, везани в  Гърнатскине конаци. Акушерката Стоилова разказа за времето, когато е започвала работа в кърджалийската болница и  в нея са се раждали 3800 деца, а сега десетократно по-малко. Бабитеизбърсахаръцете си в политенаневестата, за да  е плодовита и леснодаражда и я закичиха с китказдравец.

    Постановката приключи с демонстрация на доброволките на БМЧК Кремена Шикова и Биляна Акалиева как се оказва първа долекарска помощ на новородено, което не диша. Така  гостите  се пренесоха от миналото към настоящето, като за бъдеще си пожелаха следващата година да замесят  погача и баница заедно. Областният председател на БСП -Милко Багдасаровблагодари на всички присъстващи за този ден,изпълнен с радост и усмивки и  пожела повече деца в бъдеще. В кръга на шегата Багдасаров сподели и желанието си да има Дядовден в чест на всички отдадени дядовци. Празненството продължи дълго с непринудени разговори между млади и стари, спомени, разкази, запознанства. А плановете на организаторите от БСП – Кърджали включват често провеждане на подобни тържества с повод и без повод.

    Катерина Дикмева

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ис
      Истината
      3 0
      04:09, 22 яну 2024
      БРАВО на младите момичета-пчелички, поклон пред труда им за обичая!НО За пореден път БЕЗСРАМНИЕ, НАГЛОСТ! А клуб "ЧЕРВЕНОТО" къде се намира??!! Паисий"Поради что се срамуваш.." Май е и края на ерата на фетишизирането на жените социалистки, алтернатива ЕООД Славейков..? Не се виждат двете МОРАЛНО НЕ ЛЕГИТИМНИ СЪВЕТНИЦИ, дефицит на МОРАЛ! В истината, спечелване доверието на кърджалийци е отговорната партийна работа, а не в опити за замазване и мимикрия.ФАКТ!Никога не е било това. Резултатите 1255 гласа кандидат кмет, 1350
      общ.листа, трябват нови млади с МОРАЛ, а не компрометирани МИ 2019 и 2023 общ. съветнички и техен покровител, задкулисието до сега.Негово величество ИЗБИРАТЕЛЯ БДИ!Идат ИЗБОРИ!
    • 2
      Пъ
      Път - Успех
      3 0
      08:48, 22 яну 2024
      Пътя за възстановяване доверието както беше по времето на Димчо Михалевски и успеха на БСП минава през смяна на ръководството с млади, неопетнени,не клиентела.Изоставената почва чака пролетна оран.ДА на честването на всички народни празници и отбелязване на историческите дати на родината ни. НЕ еклектизъм и сляпи за други.Скоро беше паметната дата 29.12., преди 34г.се отвори вратата на демокрацията , възстановиха се правата и свободите на турците и мюсюлманите в родината ни България, благодарение на смелостта на държавника, мъжа,истинския българин социалист Александър Лилов-стратега.Нито дума от официоза местен! ЩО Е ТО? Мехлем за партията и за хората на труда от селата ще бъде ОТВАРЯНЕТО към тези трудолюбиви, честни, чисти и лоялни към институциите чеда на Майка България! Над 90 %, Те по рождение на българска земя са ЛЯВОМИСЛЕЩИ! Проблема е в ръководството, не в съгражданите ни!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини