Грипът настъпва към Кърджали, опашки за лекарства в аптеките

Грипът настъпва към Кърджали през последните дни, като се очаква пик в края на месеца. Не е изключено да се стигне до обявяване на грипна епидемия, това сподели за Кърджали бг вести директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Виктор Кирчев. Той посочи,че заболелите с всеки ден се увеличават,но не са достигнали стойности заради които да се  обяви  епидемия.Все още в училищата няма много отсъстващи деца,каза още д-р Виктор Кирчев.

По официални данни на Регионалната здравна инспекция броят на заболелите  от грип и остри респираторни заболявания в началото на седмицата  на 10 000 е 105.06, което е под епидемичната стойност.

Ние познаваме няколко типа на грипния вирус - A, B и C - и най-често грипът при хората се причинява от грипния вирус тип A и B. Признаците на заболяването се появяват едновременно и бързо след инфекцията, само 4–6 часа по-късно.

Все повече пациенти с грип посещават кабинетите ни. Доминира тип А, който протича по-леко от тип В. Въпреки това пациентите се оплакват от тежки симптоми като висока температура и физическа отпадналост, посочи личния лекар д-р Любомир Тодоров.

 Пациентите,търсещи медикаменти против грип в аптеките през последните дни се увеличават. Дори в някои аптеки се образуват и опашки.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини