Денков и Габриел: Целта е приемане на еврото на 1 януари 2025 г.

Целта на България е приемане на еврото на 1 януари 2025 година. Това потвърдиха премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел, цитирани от Нова телевизия.

Проблемът с приема на България в еврозоната е, че инфлацията продължава да надскача допустимите критерии за прием и смяна на валутата, като амбицията на правителството е най-късно до края на годината тя да бъде овладяна в допустимите норми.

По отношение на ротацията отново не се чуха конкретни имена на министри, които ще бъдат сменени.

„Първите стъпки на ротацията са заложени още, когато направихме споразумението, как и кога ще се случи тази ротация. Направихме и лидерска среща, на която бяха обсъдени принципите. Това, което не сме започнали, е да обсъждаме конкретни имена, защото в момента правим анализ на работата на министрите по изпълнението на програмата. Всичко върви спокойно, конструктивно, аз съм оптимист в това отношение”. Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти.

По отношение на новите конституционни съди, избрани от парламента, Денков каза, че са спазени процедурите и поздрави избраните.

„Ако е имало оценки на тяхната дейност, това е се случило по време на обсъжданията, с които се обсъждат кандидатурите и се задават въпроси. Не е наша работа да прави оценки”, каза Денков.

Ръководните постове в държавните регулатори трябва да бъдат попълнени, коментира още премиерът.

Денков беше помолен и за коментар по отношение на това, че „Възраждане” оглави комисията за контрол на службите.

„Системно виждаме антиевропейски позиции на „Възраждане”. Да, имам своите притеснения, но този въпрос се решава в НС”, каза Денков.

По отношение на Еврозоната, премиерът подчерта, че целта е 1 януари 2025 година.

„Работим за тази цел, защото ако ние не действаме активно, с високо темпо, ще бъдем в ситуация от последните години, в която то самичко няма да се случи. Някой трябва да го свърши. Ако бъде отложено с 6 месеца, защото не сме покрили инфлацията, това е нормален процес, няма нищо фатално. Ние вървим по програмата, която ще ни доведе до крайния резултат - еврото да бъде основната валута, с която си плащаме в България”, каза Денков.

„Влизането в еврозоната остава висок приоритет за страната”, каза Мария Габриел. Тя подчерта още, че предстоящите евроизбори са важни.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини