Ако партньорите спят отделно, се радват на добро здраве, смятат учените

Около две трети от двойките делят обща постеля през нощта.  Това е в разрез с общоприетото схващане, че общото легло е крайъгълен камък на здравата връзка. Всъщност от здравословна гледна точка това може би изобщо не е вярно. Установено е, че спането в отделни легла или стаи намалява смущенията по време на циклите на съня, облекчава проблемите, свързани със съня, и допринася за цялостното благосъстояние на организма. Все повече хора осъзнават ползите от самостоятелното спане, затова все повече проучвания са на тази тема и как това се отразява на физическото здраве и на взаимоотношенията с партньора.

1. Това може да предотврати редица здравословни проблеми.

Противно на схващането, че спането отделно е сигнал за проблеми във връзката, често е точно обратното. Проучване установява, че всеки трети смята, че партньорът му в леглото оказва негативно влияние върху съня му. Липсата на сън може да доведе до сериозни здравословни проблеми като диабет, затлъстяване, сърдечни заболявания и депресия. То от своя страна предизвиква раздразнителност, по-ниска удовлетвореност от работата и проблеми във взаимоотношенията.

2. Подпомага качеството на съня.

Качеството на нощния ви сън се влияе до голяма степен от средата, в която спите, включително от партньора ви по време на сън и от съвместимостта ви по време на сън. Много хора се сблъскват с често срещани отклонения по време на спане - безпокойство, парасомния, сънна апнея и нощни посещения на тоалетната. Ако партньорът ви споделя подобни проблеми или нарушава съня с навици като честа смяна на позицията, прегръщане, дърпане на завивките или различен график на съня, това може да наруши сериозно качеството на съня, което да доведе до сериозни физически и емоционални последици.

3. Подобрява работата на имунната система.

Когато единият от партньорите хърка или спазва различен режим на сън, изборът на отделни легла или стаи може да сведе до минимум смущенията по време на циклите на сън. Необезпокояваният сън е от решаващо значение, тъй като дава възможност на тялото ни да си почине и да се подмлади, осигурявайки енергията и фокуса, необходими за посрещане на деня. Качественият сън има и допълнителното предимство да укрепва имунната система и да намалява риска от някои заболявания.

4. Заздравява взаимоотношенията с партньора.

Недоспалият човек е кисел и раздразнителен. Ако това се превръща в постоянно състояние, представете си какви биха били отношенията ви с партньора. Последователното постигане на спокоен сън намалява нивата на стрес. Когато двойките избират да се разделят по време на сън, събирането на следващата сутрин често води до подновяване на взаимната им привързаност и съответно да подобрите романтичната си връзка.

5. Носи усещане за удовлетворение и подобрява настроението.

Подобряването на качеството на съня не само укрепва взаимоотношенията, но и намалява риска от хронични здравословни проблеми. Качественият сън оказва положително влияние върху двигателните функции, като подобрява физическата координация и работоспособност. Адекватният сън е от съществено значение за цялостното благосъстояние, тъй като подпомага имунната система на организма. Гушкането с партньора преди сън и събуждането заедно е успокояващо, но за някои споделянето на едно легло води до безсънни нощи. Като решение на този не маловажен проблем идва решението на партньорите да делят не само отделни легла, но дори отделни стаи. Дори да ви звучи изненадващо, това води до значителна и положителна промяна за двойката.

 

Източник: Obekti

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини