ЕП: Унгария подкопава основните ценности на ЕС

Европейският съвет да приложи спрямо Унгария член 7 от Договора за ЕС, който предвижда отнемане правото на глас в случай на незачитане на европейските ценности от страна на Унгария, поиска ЕП в своя резолюция.

Европейският парламент (ЕП) осъжда „умишлените, постоянни и систематични“ действия на Будапеща, насочени към „подкопаване на основните ценности на ЕС“, и призовава Европейския съвет да прецени - съгласно член 7 от Договора за ЕС - дали действията на унгарските власти представляват нарушение на принципите на демокрацията и правовата държава. Това е записано в приета днес в Страсбург резолюция на Европейския парламент за „Положението в Унгария и замразените средства на ЕС“.

Според член 7 от Договора за ЕС ако европейските лидери преценят, че дадена държава членка системно нарушава основните норми на демокрацията, Европейският съвет може да реши да спре някои от нейните права, като например правото ѝ на глас или на представителство.

Резолюцията на ЕП беше приета с 345 гласа, 104 гласуваха „против“, а 29 евродепутати се въздържаха.

Будапеща блокира 50 милиарда евро помощи за Украйна

Причината за приемането на такава строга резолюция е влошаването на ситуацията с върховенството на закона в Унгария през последните години. Това се е отразило отрицателно на положението на „уязвимите групи, включително на жените, ЛГБТИ хората, ромите, мигрантите, търсещите убежище и бежанците“ и на свободата на медиите. „През последното десетилетие Унгария се превърна в хибриден режим на електорална автокрация“, се казва в резолюцията.

Отделно в документа евродепутатите припомнят, че поради „съпротивата на унгарския министър-председател“ Европейският съвет не успя да приеме промени в бюджета на ЕС по време на срещата си на върха през декември миналата година, което „застрашава приемствеността и предвидимостта на финансовата помощ, предоставяна на Украйна“.

Според евродепутатите тези действия на унгарския министър-председател Виктор Орбан представляват „пълно незачитане и нарушаване на стратегическите интереси на ЕС“. В тази връзка в резолюцията се посочва, че „ЕС в никакъв случай не може да бъде изнудван и да търгува със стратегическите си интереси и тези на съюзниците си, изоставяйки собствените си ценности“.

Проверка за размразените 10 милиарда евро за Унгария

Евродепутатите изразяват съжаление за решението на Европейската комисия да размрази 10 млрд. евро от фондовете на ЕС за Унгария през декември миналата година. Според тях решението не е било надлежно обосновано и „дори след последните реформи Унгария не отговаря на стандартите за съдебна независимост“. Поради това Европейският парламент възложи на Комисията по правни въпроси да отнесе въпроса за законосъобразността на това решение към Съда на ЕС.

От юли тази година председателството на ЕС трябва да бъде поето от Унгария. Депутатите от ЕП обаче изразяват съмнение дали Будапеща ще може „достойно да изпълнява“ тези функции, тъй като унгарските власти „не зачитат нормите на европейското право и ценностите, залегнали в член 2 от Договора за ЕС, както и принципите на искреното сътрудничество“.

ЕП също така смята, че е време да се сложи край на „злоупотребата с правото на вето и изнудването“ в институциите на ЕС и призова държавите-членки „незабавно да започнат процедура за реформиране на процеса на вземане на решения в Европейския съвет“, който сега изисква единодушие.

 

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини