Децата да учат „Марсилезата“: плановете на Макрон за Франция

„Ново въоръжаване“ на Франция не само по отношение на оръжията, но в икономиката, образованието и социалната сфера. Какви мерки планира да въведе Макрон?

Ново въоръжаване за предстоящите трудни времена, при това не само в прекия смисъл - такъв е призивът на френския президент Макрон, за който информират редица медии днес.

Макрон иска да си върне доверието на французите

Макрон оповести списък от мерки, чрез които иска да си върне доверието на френските избиратели, съобщава „Ройтерс“. Агенцията цитира оптимистичната прогноза на президента, че утре всички могат да живеят по-добре. Освен това Еманюел Макрон ще настоява правителството да проведе редица либерални реформи за съживяване на икономиката. Франция трябва да бъде окуражена да произвежда повече и да бъде по-иновативна, смята президентът.

„Ройтерс“ припомня, че предишната серия твърде оспорвани реформи на Макрон доведоха до сериозно спадане на неговата популярност през втория мандат. Особено пенсионната политика и новите правила по отношение на миграцията предизвикаха бурни протести във Франция.  Президентът няма и голяма свобода на действие, тъй като не разполага с парламентарно мнозинство.

Макрон: Москва създава „най-голямата опасност за Франция"

Германският вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ) поставя акцента върху призивите на Макрон към боеспособност и „ново въоръжаване“ - любимият му израз, както пише изданието. На своята близо двучасова пресконференция в Елисейския дворец президентът подчерта, че не само френското общество трябва да придобие повече съпротивителни сили: „Руската агресия срещу Украйна без никакво съмнение е най-голямата опасност за Франция“, недвусмислено заяви Еманюел Макрон. Това изказване бележи остър тон по отношение на Москва, с която исторически Париж поддържа трайно добри отношения.

Нещо повече: френският президент оповести, че страната му ще достави на Украйна още 40 далекобойни крилати ракети SCALP, с които могат да се достигат цели отвъд фронтовата линия. По този повод ФАЦ припомня, че германското правителство още се въздържа да достави на Украйна сходните ракети „Таурус“.

Решаващи месеци за идните поколения

Медиите подчертават, че основният патос на Еманюел Макрон е бил насочен към идеята, че обществото трябва да се въоръжи за настъпващите нови времена. „Светът от вчера“ си отива, заяви френският президент. Макрон смята, че следващите месеци ще определят как ще изглежда световният ред за поколения напред.

Много хора се чувстват изгубени, смята президентът, който тъкмо поради това иска да въведе нови правила и ритуали. Училищното дело открай време е негов приоритет, а днес френският президент предлага да се въведат ученически униформи - първоначално само в сто пилотни училища. А ако това изиграе положителна роля, ако укрепи сплотеността на обществото, тогава униформите ще станат повсеместни. Президентът апелира освен това децата да се научат да пеят френския национален химн „Марсилезата“.

Планираната пенсионна реформа изкара французите на улицата през 2023 година и срина доверието в Макрон               Снимка: Jeremias Gonzalez/AP/picture alliance

Според Макрон в училищата занапред трябва да се изучава повече обществознание, а учениците в горните класове да ходят на театрални курсове. Възложено е на специален научен съвет да провери как учениците използват смартофоните и лаптопите, като идеята е евентуално да се ограничи времето им онлайн. По време на безредиците в крайните квартали миналата година смартфоните са подсилили ескалацията, смятат властите, които установиха, че безчинстващите младежи били свързани през социалните мрежи и взаимно се подтиквали към все повече насилие.

„Франция ще бъде по-силна, когато раждаемостта тръгне нагоре"

Когато става дума за тези безредици, Еманюел Макрон отхвърля твърдението, че те са резултат от безконтролната миграция. В същото време той заяви решителността си да въведе по-строг контрол над мигрантските потоци и припомни, че въпреки острата съпротива в собствените редици е прокарал по-строго законодателство за придобиване на гражданство.

Причините за миналогодишните безредици са по-сложни, смята президентът. Според него след многомесечното прекъсване на учебната дейност, онези младежи, оставени на самотек, просто търсели начин да изразходват излишните си енергии. Ето защо в крайните квартали трябвало да се въведат повече часове за спорт и да има повече културни мероприятия за младите хора.

Новото въоръжаване на обществото според Макрон трябва да обхване всички сфери, включително и демографската. Президентът оповести мерки срещу спадащата раждаемост: „Франция ще бъде по-силна, когато раждаемостта отново тръгне нагоре“, заяви Макрон.

Пет месеца преди европейските избори допитванията предсказват победа на крайната десница във Франция, припомня Ройтерс. От информационната агенция отбелязват, че тъкмо поради това Макрон се опитва да спечели средната класа. В тази връзка президентът обеща и по-лесен достъп до социалните плащания.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини