Лойд Остин водил нападението срещу хутите от болничното легло

САЩ нанасят едни от най-значимите земни удари срещу подкрепяните от Иран проксита в Близкия изток, откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност, пише авторитетното издание „Политико“, като уточнява, че през цялото време висшият военен лидер Лойд Остин е бил в болничното си легло.


Висши служители на американската администрация твърдят, че министърът на отбраната Лойд Остин е имал решаващо значение за подпомагането на извършването на удара срещу хутите. Той е участвал в планирането на атаката от 1 януари - деня, в който бе приет в болницата с усложнения от простатектомия.


Той упълномощил силите на САЩ да продължат с атаката срещу повече от 60 цели на хутите, като е наблюдавал операцията в реално време, твърдят пред „Политико“ двама висши служители на американската администрация.


„Той участва във всички дискусии и срещи вчера и беше изцяло ангажиран с планирането“, казва един от висшите чиновници в администрацията във връзка с операцията в четвъртък (11 януари). Служителят, подобно на останалите, получи анонимност, за да разкрие важни подробности от нападението срещу хутите.


Става ясно също така, че  Остин е участвал е срещата на 9 януари с председателя на Съвета на началник-щабовете генерал Чарлз Браун и ръководителя на Централното командване на САЩ генерал Майкъл Ерик Курила, на която е било обсъдено наблюдението на атаката на хутите и безопасността на морските пътища.
Той също така е разговарял два пъти с американския президент Джо Байдън и е участвал в заседанието на Съвета за национална сигурност „за обсъждане на опциите и изпълнението след разрешението на президента“, казва още високопоставен служител на отбраната. 

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини