Млечната киселина няма нищо общо с мускулната треска

Мускулната треска след тренировки не се дължи на млечна киселина, която се натрупва в мускулите.

Учени спорят, че след тренировка клетките произвеждат не млечна киселина, ами лактат – напълно различно вещество, което се бърка с млечната киселина. Но произвеждането на лактат е процес, който по-скоро ни влияе благоприятно, защото това вещество действа против натрупването на млечна киселина в мускулите. А лактатът е вещество, което не вреди на мускулите, обратното – то е източник на енергия, от която мускулите се нуждаят за да се възстановят и да растат.

Болката в мускулите, която може да се наблюдава след интензивна тренировка, всъщност се дължи на натрупването на вода в клетките. Постоянното свиване и отпускане на мускулите предизвиква някои химични процеси в мускулните клетки, които водят до навлизането на водата. Тази вода впоследствие увеличава налягането вътре в самите клетки, но и помежду им. Повишеното налягане може да стимулира някои нервни окончания, което да причини болка или дискомфорт по време на тренировка. Такива усещания могат да траят часове или дни.

Друга възможна причина за мускулна треска е, че когато тренираме с по-висока интензивност отколкото организмът е свикнал, това причинява увреждания на мускулите, но и на връзките им със сухожилията. Тези увреждания водят до освобождаване на йони и молекули, които предизвикват подуване и стимулиране на нервни окончания, което причинява характерното усещане за болка и дискомфорт.

Мускулната треска се наблюдава, когато натоварим мускулите си повече от обичайното, но това не означава, че нормата за физическа активност не може да бъде покачена. След тежка физическа активност, дори и при наличие на мускулна треска, мускулите заздравяват и укрепват, и по време на следващата тренировка същата физическа активност е по-лека от преди.

За преодоляване на мускулната треска, най-добрият вариант включва движение. В зависимост от случая, мускулите могат да се нуждаят от почивка, но най-често липсата на движение може да влоши дискомфорта от мускулната треска, вместо да го облекчи. Не се препоръчва тренировка със същата интензивност при наличие на мускулна треска, защото тя може да влоши болката, но нежни движения като йога или леко плуване могат да помогнат за възстановяването на мускулите след тренировка. Масажите върху болезнената част също са добър метод за облекчаването на болката.


Референции:
Pedersen, T. Intracellular Acidosis Enhances the Excitability of Working Muscle. https://www.science.org/doi/10.1126/science.1101141
Lewis, P. Muscle Soreness and Delayed-Onset Muscle Soreness. https://www.sportsmed.theclinics.com/article/S0278-5919(11)00099-8/fulltext
Olson, G. What Is Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS) and What Can You Do About It? https://www.healthline.com/health/doms#symptoms

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини