Разшифрован е "загадъчен" надпис върху древен сфинкс, намерен в Румъния

Загадката с надписа върху бронзова статуя на сфинкс, открита в началото на 19 век, е разгадана 100 години по-късно.

Бронзовата статуя на сфинкса, датирана от трети век, е открита в Дакия, римска провинция, съответстваща на днешна Румъния. Въпреки това, след като е открита през 19-ти век, статуята е открадната от европейски граф някъде около 1848 г. Въпреки че сфинксът никога не е намерен, оцелява подробен негов чертеж.

Дакия е древното име на Румъния и е била управлявана от различни групи и империи през цялата история.
Даките спадат към групата на тракийските народи, които се обединяват в древни времена в Дакийско царство, но става провинция на Римската империя след завладяването й от римския император Траян през 106 г. сл. н. е.

Но през 3-ти век нашествията на готите и други племена отслабват римския контрол и около 270 г. сл. н.е. римляните се оттеглят от Дакия. Впоследствие Дакия попада под властта на различни племена и империи.

Надписът върху сфинкса най-накрая е дешифриран, разкривайки кратка, но "необичайна" поема според проучване, публикувано на 30 декември в списание Mediterranean Archaeology and Archaeometry.

Установено е, че надписът около основата на бронзова статуя на сфинкс е изписан с архаична гръцка азбука. Фонетичните стойности на гръцката азбука обаче съставят текст, който е безсмислен на гръцки език. Затова значението на надписа озадачава учените от откриването на артефакта в началото на 19 век.

Опитите на изследователите са били неуспешни, вероятно защото се чете отляво надясно, което е "необичайно" отклонение от древните норми. Писарят най-вероятно се е опитвал да изрази нещо на език, различен от гръцки, използвайки гръцката азбука. Фонетичните стойности на архаичната гръцка азбука са записали кратка ритмична поема на праунгарски.

Преводът гласи: "Ето, поклонете се: ето светия лъв", което може да се възприеме като заповед за почитане на сфинкса.

Надписът на сфинкса и долу - огледалното му изображение. Кредит: Peter Z. Revesz

"Знаците може да изглеждат загадъчни в началото, но в огледало може да бъде забелязано, че знаците стават лесно разпознаваеми като букви от гръцката азбука, като някои от тях са в по-архаична форма", обяснява Питър Ревес (Peter Revesz), автор на изследването и професор в Университета на Небраска.

Декодираната поема е забележителна, защото "култът към сфинкса не е част от основната древноримска митология, която включва римските богове и богини, с които много хора днес са запознати", коментира Ревес.

Сравнение на буквата на надписа на сфинкса с латинската и няколко архаични гръцки азбуки. Заглавията на колоните са от Международната фонетична азбука (IPA), указваща древногръцкото произношение на буквите. Кредит: Horrocks, 2006

Ревес подчертава, че тази статуя на сфинкс е уникална с това, че предоставя някои записи на малцинствена религия, за които записите в Римската империя са много по-малко.

Изображения на божеството, които са се появили за първи път в Египет и части от Близкия изток през трети век пр.н.е., по-късно са открити в целия средиземноморски свят според Оксфордския класически речник.

Текстът също е необичаен, тъй като е написан като метрична поема, докато повечето надписи по това време са били написани в проза.

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини