Фамилията Кенеди отново поглежда към Белия дом

Робърт Ф. Кенеди-младши заяви, че е подал заявление за участие в президентските избори през 2024 г. в Юта, след като е изпълнил изискването за 1000 подписа, необходими за включване в бюлетината, като това е първият щат, в който независимият кандидат и виден активист срещу ваксините се е класирал, съобщи News.bg.

Заобиколен от доброволци на предизборно събитие в сряда в Солт Лейк Сити, Кенеди обяви, че е подал документи за кандидатстване в щата тази сутрин.

Юта е първият щат, в който кампанията му е представила подписи и се е класирала за достъп до бюлетината, заяви говорителката на кампанията Стефани Спиър. Тя очаква, че Аризона може да е следващата.

Кенеди разкритикува многото пречки пред достъпа до изборите за кандидати, които не са подкрепени от голяма политическа партия, като заяви, че изискванията в някои щати правят почти невъзможно да се оспори „задушаващата хватка“, която републиканците и демократите имат върху политиката на САЩ.

„Този процес ни принуждава да изградим армията си сега“, каза той. „И ще имаме по-добра армия на улицата и в окопите през ноември 2024 г."

Потомък на една от най-известните демократични династии в страната, дългогодишният адвокат по въпросите на околната среда се отклони от партията миналата есен и обяви независимата си кандидатура за Белия дом. Той е син на бившия сенатор и главен прокурор на САЩ Робърт Ф. Кенеди и племенник на президента демократ Джон Ф. Кенеди.

Кандидатът придоби известност по време на пандемията COVID-19 с идеите си за конспиративни теории за общественото здраве. Той има верни последователи сред хората, които отхвърлят научния консенсус, че ваксините са безопасни и ефективни.

Успехът му при получаването на достъп до гласуване в Юта отново разпалва въпросите дали независимият кандидат може да играе ролята на препъни камък за евентуалните кандидати на демократите и републиканците. Макар да е малко вероятно независим кандидат или кандидат от трета партия да спечели президентските избори, той би могъл да изземе подкрепата на основните кандидати по начин, който да наклони везните.

Съюзниците на президента Джо Байдън и на бившия президент Доналд Тръмп, които са вероятните кандидати на своите партии, се питат дали Кенеди не би могъл да се превърне в пречка за техния кандидат. И Байдън, и Тръмп, са непопулярни сред избирателите, което увеличава вероятността подкрепата на трети кандидат да изиграе решаваща роля през 2024 г.

Във все по-поляризиращия се политически климат Кенеди играе по средата, като се съюзява с влиятелни хора от крайната десница и същевременно изтъква миналото си на природозащитник.

Не е ясно в колко щата той ще се класира за достъп до изборите. Всеки щат определя свои собствени изисквания, а процесът на събиране на подписи и преодоляване на правните пречки може да струва скъпо на кандидатите, които не са подкрепени от големите партии.

Форумът „Американски ценности 2024“, подкрепящ Кенеди, обеща да похарчи до 15 млн. долара, за да му помогне да получи достъп до гласуване в ключови щати. Успехът му в Юта стана възможен благодарение на правната победа в съдебното дело, което той и други подадоха миналия месец, за да отложат крайния срок за подаване на кандидатури в щата.

Антиваксърската организация на Кенеди е завела дела срещу редица новинарски организации, сред които и Асошиейтед прес, в което ги обвинява, че нарушават антитръстовите закони, като предприемат действия за установяване на дезинформация, включително за ваксините COVID-19 и пандемията от COVID-19.

Кенеди си взе отпуск от групата, когато обяви кандидатурата си за президент, но е посочен като един от нейните адвокати в съдебния иск.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини