Доган предлага нова формула за ДПС-съпредседателство на Делян Пеевски и доц. д-р Джевдет Чакъров

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган предлага нова формула за бъдещото развитие на ДПС – съпредседателство на Делян Пеевски и доц. д-р Джевдет Чакъров. Това се посочва в обръщение към структурите на партията, разпространено от пресцентъра на ДПС, ден преди рождения ден на Движението.  

Доган изтъква мотивите си за този "тандем" , а именно принципа на взаимното допълване, а не на конкурентното начало: защото "два остри камъка брашно не мелят". И добавя, че обществото очаква бързо и резултатно решаване на най-наболелите му горещи проблеми. Той посочва, че Джевдет Чакъров  следва да носи отговорност предимно за традиционните райони, за добросъседските ни взаимоотношения с Република Турция и с либералните формации, защото в продължение на 14 години и девет последователни мандата е бил член на Бюрото и вицепрезидент на Либералния интернационал.

В обръщението си Доган определя Делян Пеевски като "представител на новото поколение технократи в политиката, които имат, като че ли, вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата". "За кратко време той се очерта като парламентарист и ще бъде позитивно да продължава да се утвърждава в това направление. Визирам партийния му ангажимент да се фокусира предимно в разширяване на електоралното присъствие на ДПС", добавя почетният председател на ДПС.

Доган пожелава на политическия елит на ДПС и на страната 2024 година да бъде фиксирана от бъдещите историци като начало за полагане на нов подход за политическо мислене и политическо действие.

В началото на обръщението Ахмед Доган изразява тревога и загриженост за това, което става в структурите на ДПС и посочва, че „ДПС е на път да се превърне в корпоративна, платена партийна организация. Знам, че политика без финансиране не се прави, но има една критична граница, преминаването на която ни превръща в друго политическо качество“, заявява почетният председател на ДПС.  

В текста на обръщението се посочва, че защитата и развитието на правата и свободите на гражданите, включително и на етно-религиозните идентичности, и на екзистенциалната потребност от по-висок жизнен стандарт на човека, са съществена част от базовите ценности на либералната демократична система на обществото. Изтъква се, че състоянието на гражданското общество се определя от твърдите нагласи за промяна на активните граждани, които представляват реалната електорална общност на страната. „Затова как и доколко партийно-административните структури на различните партии решават проблемите на хората, е от изключителна важност. Ако живата връзка между партийните структури и активните граждани е на "самотек“, това е много сериозен политически синдром за дефектиране и за необходимост от промяна и обновяване“, посочва Доган.

Доган предлага в спешен порядък стабилизиране на организацията в традиционните райони на ДПС и разширяване на партийното строителство в нетрадиционните райони.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини