Много неизвестни пред износа и доставките на храни през 2024-та

Високите цени на храните през последните години подтикнаха фермерите по целия свят да засаждат повече зърнени и маслодайни семена, но потребителите ще се сблъскат с ограничени доставки през 2024 г., на фона на неблагоприятното време, предизвикано от Ел Ниньо, ограниченията за износ и по-високото търсене на биогорива, коментира Ройтерс.

Глобалните цени на пшеницата, царевицата и соята – след няколко години на силни печалби – се насочват към загуби през 2023 г. поради облекчаването на проблемите в Черно море и страховете от глобална рецесия, въпреки че цените остават уязвими към шокове в предлагането и инфлация на храните през Новата година, изтъкват анализатори и търговци.

„Картината на предлагането на зърнени култури със сигурност се подобри през 2023 г. на някои от ключовите места, които имат значение. Но все още не сме излезли от гората“, казва Оле Хоу, директор на консултантските услуги в селскостопанската брокерска компания IKON Commodities в Сидни, цитиран от Ройтерс.

„Имаме прогноза за времето за Ел Ниньо поне до април-май, Бразилия почти сигурно ще произведе по-малко царевица, а Китай изненадва пазара, като купува по-големи количества пшеница и царевица от международния пазар“, отбелязва още той.

Метеорологичният феномен Ел Ниньо, който донесе суша в големи части от Азия тази година, се прогнозира да продължи през първата половина на 2024 г., излагайки на риск доставките на ориз, пшеница, палмово масло и други селскостопански продукти от някои от най-добрите земеделски стопанства в света.

Търговци и служители очакват производството на ориз в Азия през първата половина на 2024 г. да спадне, тъй като сухите условия на засаждане и свиващите се водни резервоари вероятно ще намалят добивите. Световните доставки на ориз се затегнаха още тази година, след като метеорологичният феномен Ел Ниньо попречи на производството, което накара Индия, най-големият износител в света, да ограничи доставките. Докато други пазари на зърнени храни губеха стойност, цените на ориза се повишиха до най-високите си нива от 15 години през 2023 г., като котировките в някои азиатски центрове за износ нараснаха с 40%-45%.

Следващата реколта от пшеница в Индия също е застрашена от липса на влага, което може да принуди втория по големина потребител на пшеница в света да потърси внос за първи път от шест години, тъй като вътрешните запаси в държавните складове са спаднали до най-ниското си ниво от седем години.

През април фермерите в Австралия, номер 2 износител на пшеница в света, може да засаждат реколтата си в сухи почви, след като месеци на интензивни горещини ограничиха добивите за тазгодишната реколта и сложиха край на три мечтани серии от рекордни реколти. Това вероятно ще накара купувачите, включително Китай и Индонезия, да търсят по-големи количества пшеница от други износители в Северна Америка, Европа и Черноморския регион.

„Ситуацията с предлагането на (пшеница) през текущата реколтна 2023/24 година вероятно ще се влоши в сравнение с миналия сезон. Това е така, защото износът от важни страни производителки вероятно ще бъде значително по-нисък“, посочват от пише Commerzbank.

От друга страна обаче, доставките на зърно, производството на царевица, пшеница и соя в Южна Америка се очаква да се подобри през 2024 г., въпреки че нестабилното време в Бразилия оставя известно съмнение.

В Аржентина обилните валежи над земеделските земи вероятно ще увеличат производството на соя, царевица и пшеница в една от най-големите износителки на зърно в света. Според аржентинската зърнена борса в Росарио, 95% от ранно засадената царевица и 75% от соята са в „отлични до много добри“ условия, благодарение на дъждовете от края на октомври в района на Пампас в страната.

През 2024 г. Бразилия се очаква да постигне почти рекордно земеделско производство, въпреки че прогнозите за производството на соя и царевица в страната бяха намалени през последните седмици поради сухото време. Глобалното производство на палмово масло също е вероятно да спадне през следващата година поради сухото време заради Ел Ниньо, подкрепяйки цените на олиото за готвене, които паднаха с повече от 10% през 2023 г. Спадът в производството идва на фона на очакванията за по-голямо търсене на производство на биодизел на основата на палмово масло и готвене масло.

„Виждаме по-голям ценови риск в посока нагоре, отколкото надолу“, посочва CoBank, водещ кредитор в селскостопанския сектор на САЩ.

 

Източник: ikj.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини