20 години от "Кървавата Коледа" в Кербала, петима българи загинаха

Днес се навършват 20 години от "Кървавата Коледа“ - атентата, при който загиват петима български военни в иракския град Кербала, където български военни са настанени в база „Индия“ като част от Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак  след войната там. на 27-ми декември 2003-та година базата е  атакувана от камион-цистерна. Той пробива загражденията и се взривява. Загиват петима военни. Анализите за инцидента са оповестени едва през 2014-та година и констатират слабости в комуникацията с командването от Полша, не дотам високата сигурност на базата и недостатъчната разузнавателна информация за терористичните групировки по онова време. 20 години след трагедията, министърът на отбраната по време на инцидента Николай Свинаров казва, че една от важните поуки е наличието на нова техника за армията…

"Виждате с каква техника сме били в Кербала. Сега не е много по-различна. Дай, Боже, наистина да получим нужното финансиране".

За разбиране за отбраната призова и полковник Тодор Даков. Сега командир на трена група Специални сили, а през  2003-та година – командир на взвод в Кербала.

"Армията има нужда държавата да стои зад нея и да я подкрепя всячески".

Парламентът подкрепи покупката на нови изтребители, машини за пехотата и кораби. Но това стана 16 години след „Кербала“. Страната ни вече е платила милиони. Но новата техника се очаква след още няколко години. Сегашният министър на отбраната Тодор Тагарев остава оптимист. Малко над 2% от БВП са парите за отбрана за 24-та година.

"Което ще ни даде възможности да развиваме и укрепваме отбранителните способности, да плащаме тези вече големи договори и да стартираме нови".

По повод годишнината в Карлово и Русе ще се състоят възпоменателни церемонии. 

Ще бъде почетена паметта на загиналите военнослужещи -  майор Георги Качорин и старши лейтенант Николай Саръев, както и офицерските кандидати Иван  Инджов, Антон Петров и Свилен Киров.

На церемонията пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм в Карлово ще присъстват министъра на отбраната Тодор Тагарев и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.     

Венци и цветя ще поднесат военнослужещи от 61-ва механизирана бригада.

В операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак - в периода 2003-2005 година - България губи общо 13 военнослужещи. 

БНР

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини