Кърджалиец стана Рицар на Ордена на академичните палми на Франция

     Кърджалиец стана Рицар на Ордена на академичните палми на Френската република. Преподавателят по френски език в Езиковата гимназия Нурай Садулов получи Ордена със заповед на френският министър на образованието за големия си принос към франкофонията. Садулов пожела наградата да му бъде връчена в гимназията,  в която се е учил и преподава повече от 20 години,а не в Париж. Специално за това в Кърджали пристигна посланика на Френската република в София Н.Пр.Жоел Майер. Той бе и домакин на церемонията по награждаването.

     Дипломатът и придружаващите го лица бяха посрещнати от почетен караул от гвардейци и директорката на Езиковата гимназия Даниела Павлова. На тържеството присъстваха шефа на френския културен институт,председателката на Асоциацията на преподавателите по френски в България; областният управител Никола Чанев; зам.-кметът Даниел Делчев,началникът на Регионалното управление на образованието Ангелина Костова и др.

      Нурай Садулов започва да учи френски в родния си град Ардино. Продължава в Езиковата гимназия.Следва във Великотърновския университет,специализира в Софийския университет. Преподава повече от 20 години в родното училище. Негови възпитаници се представят достойно на олимпиадите по френски. Успехи жъне и ученическия френски театър.Участва в дейността на Асоциацията на преподавателите по френски и през 2013 г.организира национална среща в Кърджали.Демонстрира интерес към международното сътрудничество.

      Посланик Майер сподели,че е много развълнуван от възможността да награди педагог. Той самият преди да стане дипломат е работил като преподавател в училище по френски език. Представи професионалния път и отличия на Нурай Садулов. Определи го като човек запален по френския език и култура с мисия за съхраняването им в Кърджали. Подчерта,че Садулов е модел за подражание на учениците. Отдаден в служба на франкофонията.

      Нурай Садулов благодари за високото отличие.Той посочи,че принос имат директори и колеги от Езиковата гимназия,които са му помагали.Той каза,че Езиковата гимназия стартира от френски паралелки,които днес са закрити. Обеща да работи за следващата учебна година Кърджали да има отново френска паралелка.

     Директорката на Езиковата гимназия Даниела Павлова сподели своята и на колегите си гордост от отличието на техния колега и от вниманието на посолството към тяхното училище.

      Приветствие от името на кмета на Община Ардино инж.Изет Шабан прочете общественикът Селяхтин Карабашев.За арденци името на Нурай Садулов се нарежда до земляка им проф.Ахмед Садулов,завършил престижната Сорбона в Париж.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини