Димитър Стоянов: Целта на управляващите е да се капсулират и да бъдат дълго на власт

По кои пунктове президентът ще атакува промените в Конституцията - коментар на секретаря по сигурност и отбрана

Всяка една гениална идея, попаднала в неподходящи ръце, може да бъде превърната в гениална глупост. Общо взето, натам сме се насочили с промените в Конституцията“. Това заяви в „Здравей, България“ Димитър Стоянов, секретар на президента по сигурност и отбрана.

Стоянов коментира и критиките на опонентите на президента Радев, че в миналото се е обявявал пред българи в чужбина за признаване на двойното гражданство за висши постове в държавата.

„От казаното от президента през 2019 г. има няколко съществени момента. Първото, което казва президентът – да отворим дебата за двойното гражданство и възможността за такива българи, родени в България, и получили в последствие вторично гражданство, да станат съответно депутати, премиер, та даже и президент на Република България“.

По думите на Стоянов казаното от президента е съществено различно от новите промени в Конституцията. „Опасявам се, че с отварянето на Конституцията по тема двойно гражданство освен депутати, следващия път трябва да си изберем и преводачи заедно с тях“. Стоянов каза още, че единственото ограничение сега ще бъде даден човек с двойно гражданство да има уседналост 18 месеца.

Другото,което Стоянов изтъкна като аргумент е, че през 2019 г. средата за сигурност е била коренно различна от тази в момента. Той цитира и позиции на конституционалисти, които в публичното пространство са се обявили против промените в основния закон.

„Президентът през 2019 г. издигна точно тази теза – двойното гражданство да бъде в държави, които са с утвърдени демокрации – САЩ, Канада, ЕС, Швейцария, но така записано в Конституцията – няма абсолютно никакво ограничение“, заяви Стоянов.

Той критикува и промените, свързани със служебните правителства. „С ограничението за избор конкретни лица от един списък. Защо е допуснат председателят на НС, а не са допуснати заместник-председателите? Отговорът е много ясен и прост – за да не може в един момент част от опозицията да влезе в управлението на страната през служебно правителство. Целта на управляващите е да се капсулират и да управляват дълго-дълго време“, заяви Стоянов.

За критиките, че договора с турската компания БОТАШ е неизгоден, Стоянов отговори: „Договорът с Боташ върна България на енергийната карта като съществен играч. Договорът с „Боташ“ е много важен и беше сключен в труден за България момент“. Клаузата „Take or Pay“ (Вземи или плати) е задължителна във всички газови договори“, заяви Стоянов.

Той оцени като положителна промяната с намаляването на мандата на главния прокурор и ограничаването на правомощията му. Стоянов определи премахването на Паметника на Съветската армия като акт, който е в противоречие на всеки един закон. „Има две разпореждания на съда, които казват, че няма административен акт за тези действия“, заяви Стоянов.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини