Б.Т.Р. свирят на голям концерт в Операта

В навечерието на Рождество Христово, момчетата от Б.Т.Р. и фондация „Нашият Дом е България“ ви канят за четвърта поредна година на тържествен християнски концерт – „Новорождение“.

Това музикално пиршество от различни звуци ще се състои на 20 декември от 19:30 часа в голямата зала на Софийска опера и балет. В Операта ще прозвучат и вековни църковнославянски песнопения, както и емблематични християнски и традиционни български фолклорни песни. Вокалните изпълнения ще бъдат съпътствани от качествен художествен прочит на текстове от Свещеното писание, на фона на симфонични изпълнения от класически оркестър и дори оперни арии.

Тази година в концерта за първи път ще прогърми и здрава, но и лирична рок музика, представена от легендарната група Б.Т.Р. Наско, Славчо, Илиян и Ванката от бандата са подготвили специални акустични версии на своите балади, както и няколко коледни песни, които рядко изпълняват на живо.

В Благотворителния рождественски концерт в прослава на Богомладенеца ще участват с църковнославянски песнопения Софийския свещенически хор с диригент ставрофорен иконом Кирил Попов. Дебют ще направи и Смесеният хор при храм „Света София“ с диригент Славил Димитров, който беше създаден неодавна. Музиканти от Софийската филхармония също ще бъдат на сцената.

За фолклора ще погрижат солисти от ансамбъл „Филип Кутев. Зрителите в залата ще видят фолклорната легенда Гуна Иванова, заедно с внучките си Ива и Велислава Костадинови, които ще изпълнят богородична коледна песен. Класическата музикална част ще бъде поверена на Братя Владигерови – Александър и Константин, които са внуци на Панчо Владигеров. Основни участници в тези концерти са и струнен оркестър „Quarto Quartet“. Женски хор „Нуша“, със солист и диригент Нели Андреева, ще пренесе публиката в дълбоките води на християнските песнопения.

Свещените текстове от Библията ще бъдат четени и пресъздавани от актьорите Мариан Маринов и Янко Лозанов, и водещите на концерта – Галина Димитрова
и Пламен Пламенов Мирянов.

Тази година събраните средства ще бъдат дарени от фондация „Нашият дом е България“ на първото и единствено изцяло православно училище „Свети седмочисленици“ в Ловеч. Училището сега е до 4 клас и е под закрилата на ловчанския митрополит Гавриил, като идеята е да стане до 7 клас. В училището всеки час започва с молитва.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини