Съдебни заседатели от Районен съд-Кърджали положиха клетва

На 12 декември 2023 г. осемнадесет новоизбрани съдебни заседатели към Районен съд – Кърджали положиха клетва пред Общото събрание на съдиите от съда и с този акт, те встъпиха в длъжност в мандат 2023 – 2027 година.

Осемнадесет души с различни професии ще работят като съдебни заседатели с участието си по наказателни дела в следващите четири години. На церемонията по полагане на клетвата, в присъствието на съдиите от съда, съдебните заседатели, определени от Общинските съвети-  Кърджали и Черноочене, и избрани от Общото събрание на съдиите при Окръжен съд – Кърджали, подписаха клетвен лист и се заклеха да прилагат точно Конституцията и законите на Република България, да изпълняват задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъдат безпристрастни, обективни и справедливи.

Приветствайки новите съдебни заседатели, Председателят на съда - Здравка Запрянова ги поздрави за личния избор и поета отговорност да бъдат представители на обществото в съдебния процес и им пожела при изпълнение на функциите си да се водят от своята съвест при решаването на делата, обективно, независимо и отговорно да взимат решенията си. „Вашата роля е от изключително значение в съдебния процес и трябва да имате съзнанието и отговорността, че имате еднакви права със съдията и вашият глас в решенията по дела има същата тежест с този на магистратите“- заяви пред заседателите председателят на съда.

Бяха им разяснени изискванията на закона за участието им в съдебно заседание, както статута, правата и задължения им, след което им предстои обучение в началото на следващата година, на което да бъдат запознати подробно с наказателния съдебен процес.

През следващите четири години от мандата си, избирани на случаен принцип, новите заседатели ще участват в съдебните състави при решаване на наказателни дела за престъпления, за които се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за  повече от пет години, както и по дела с непълнолетни извършители. Съдебните заседатели имат равни права и задължения със съдиите и участието им в съдебния състав е гаранция за справедливостта и безпристрастността на наказателния процес.

Христина Русева

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини