Каква е реалната история зад песента "Smoke On The Water" на Deep Purple

Милиони са хората по света, които могат да разпознаят песента "Smoke on the Water" по първите ноти - китарния риф, който Ричи Блекмор свири на своя Fender Stratocaster. Според списание New Musical Express това е един от най-великите китарни рифове на всички времена.

Барабанистът на Deep Purple Иън Пейс твърди, че успехът му се дължи на невероятното съчетание между простота и удоволствие да бъде изсвирен. От своя страна Блекмор казва, че в рифа си е интерпретирал Симфония № 5 на Лудвиг ван Бетовен. И ако музиката на парчето наистина е страхотна, то каква е тайната, стояща зад текста на песетна.

Класиката на Deep Purple "Smoke on the Water" всъщност е песен по действителен случай, въпреки че историята често се възприема като чисто митична от незапознатите.

Песента е вдъхновена от истински пожар, който се случва на 4 декември 1971 г. в залата Montreux в Монтрьо, Швейцария. Deep Purple са в района, за да запишат албум по това време.

Тогава на концерт на Франк Запа и Mothers of Invention избухва пожар, заради изстреляна факелна ракета в тавана от член на публиката. Залата бързо е обхваната от пламъци и целият комплекс окончателно е унищожен, пише Loudwire.

Репликата на запомнящата се песен на Deep Purple, "Smoke on the water / A fire in the sky", е директна препратка към инцидента. Така "Smoke on the Water" се превръща в една от най-емблематичните песни на Deep Purple, която продължава да е сред любимите на феновете ѝ толкова години след това. 

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини